Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Olajok, édesítők, esszenciális olajok

2009.02.12. 06:33 | FishTechnics | Szólj hozzá!

 

 A bojlikészítés során számtalan száraz és folyékony adalékanyag közül válogathatunk. Kezdve az előző írásomban felsorolt adalékoktól az olajokig, a különböző kivonatokon keresztül az aromákig.
 
Amikor elkezd valaki foglalkozni a golyók összetételével, nem kerülhetik el a figyelmét a különböző aromák, amelyek egyben a kedvenc témáim közé tartoznak. Az egyik „legaranyosabb” adalékanyagok, melyek segítségével kb. 3 mondat leírása után közfelháborodást lehet kelteni.
Míg évekkel ezelőtt még az emberek aszerint választottak bojlit, hogy milyen az „íze”, aromája, talán lassan elindul egy olyan trend, hogy azzal is foglalkoznak, hogy mi van a bojliban. Természetesen ez főleg a bojlikészítésnél kerül előtérbe, mert valójában csak akkor tudjuk, hogy miből készül a golyó.
Sokáig arról szóltak a hírek, hogy egy adott halat mondjuk banán vagy eper aromájú golyóval fogták. Ezen ismeretek tudatában bemegy utána a horgász a boltba és keresi a banános vagy éppen epres bojlit. Pedig ha nem konkrétan ugyanannak a cégnek a termékével horgászik mint az adott hal fogója, akkor lehet hogy teljesen más összetételű csali van a kezében, még akkor is ha ugyanaz az aroma. De ugye ki foglakozik ezzel ha az emberben reményt gerjeszt, mert annál talán fontosabb dolog nincs is mint hogy higgyünk a csaliban.
 
Azzal már el se kezdek foglalkozni, hogy az aromák illata nem terjed a vízben, hanem csak a levegőben és ez alapján nem lehet kiválasztani egy csalit. Ez már lerágott csont annyiszor írtam, de azért még mindig dolgozok a megtérítésen.
Ugyan vannak ízükben és illatukban megegyező aromák, de honnan ismerné a ponty a banán ízét? Nagyon kevés a tudományos kísérlet ilyen téren, de abban megegyezik a tudósok véleménye, hogy ha valamit érzékelnek a pontyok az aromákból az a bázisuk, oldószerük. Egy érdekes tény van még ezekkel a bojlikkal kapcsolatban, ha megkóstoljuk őket akkor vagy sósak vagy édesek és azt tudjuk, hogy mindkét ízre reagálnak a pontyok. Csöppnyit nagyobb a ráció, hogy ennek van jelentősége. Természetesen itt az se mindegy, hogy milyen a PH-ja a víznek mert attól is függ, hogy egy adott íz mennyire tud érvényesülni! 
 
De nem csak a sós és az édes, hanem más ízek is jól működhetnek a bojlikban. Az intenzív fűszeres ízekkel pl. érdemes kísérletezni (nagyon jók a tapasztalatok) és itt jönnek előtérbe az esszenciális olajok, mivel ezek nem mások mint tömény fűszerek.
Ezeket a  fűszerolajokat természetes úton állítják elő, vízgőz desztillációval. Minden fűszernek van olajtartalma, ez kb. 0,01-15% között mozog. Ezen olajoknak megvan a pontos fűszer egyenértékük, vagyis pl. a feketebors olaj 40-szer erősebb a fűszerhez képest, 1g olaj - ami kb. 1ml - annyinak felel meg, mintha beleraknánk a bojliba 40 g feketeborsot. Minden fűszerolajnak más a fűszeregyenértéke, ami 30 és 4400 között mozog. Minél aromásabb, illatosabb egy fűszer, annál erősebb a belőle elkészített olaj. Talán ami a legfontosabb, hogy nagyon jellegzetesek, a fűszer valós ízét és illatát adják vissza.
 
Pont ezeket az intenzív tulajdonságukat használjuk ki a bojlikészítésben, mert gyakorlatilag néhány ml felhasználásával annyi fűszert vihetünk a bojliba, mintha beleborítottunk volna pl. 5 dkg borsot. Nem kell félnünk tőle hogy megromlik, akár 3-4 év után is megtartják az aromájukat. Erről eszembe jutott egy vicces történet. Egy fórumba írta egy srác a következő kérdést: Mi az oldószere az esszenciális olajnak, mert az ősszel elrakott üvegecske tavaszra gyakorlatilag elpárolgott és az alján az üvegnek maradt valami sűrű lötyi.
Na ekkor lehetünk biztosak benne, hogy nem esszenciális olajat vettünk, mert 20ml olaj 2-3 hónap alatt nem párolog el :) hát igen olcsóbb felhígítani, mintha töményen adnának el egy olajat, aminek 35ezer literje. De remélhetőleg nem az az általános, amit írt a srác a fórumba.
 
A választék
Míg évekkel ezelőtt talán ha két olaj, a feketebors és az Asa Foetida volt ismert, mára már széles választékból csemegézhetünk. Jónéhányat kipróbáltunk és vannak olyanok amelyek tökéletesen alkalmazhatóak a horgászatban. Szándékosan nem azt írom, hogy a bojlikészítésben, mert a felhasználási lehetőségeknél a bojli szerintem csak a kezdet.
 
Mielőtt sorra vennék néhány olyan olajat, amelyek tökéletesen működtek a bojlikban, először próbálok pár olyan tanácsot adni, amely nagyban megkönnyíti a felhasználásukat. Mivel ezek az olajok nagyon tömények, ezért az adagolás az egyik legsarkalatosabb pont, amire oda kell figyelnünk. Általában 2-5ml közötti mennyiségre van szükségünk egy kg szárazanyaghoz. Ezek a mennyiségek annyira kicsik, hogy fel kell őket oldanunk más olajban ahhoz, hogy megfelelően eloszoljon a bojliban. Legkönnyebben egy fecskendővel tudjuk kimérni a szükséges mennyiséget és ezt 20-30ml pl. kukoricacsíraolajban történő elkeverés után adagoljuk a tojáshoz.
A kezelhetőségükkel tömény formában annyi nehézség van, hogy ha hozzáérünk pl. egy feketebors oleorezinhez és azzal mondjuk megérintjük véletlenül utána a szánkat, azt az élményt nem kívánom senkinek... ez a fűszerolajokra általánosságban jellemző, tehát erre mindig ügyeljünk, csak óvatosan!
 
Néhány olajat felsorolnék – a teljesség igénye nélkül – amelyeket használok a bojlikészítésben.
 
Citromolaj
A citromos-halas bojlikat nyáron nagy melegben előszeretettel használom, de sokszor okoztak kellemes meglepetéseket olyan helyzetekben, amikor a náluk sokkal komplexebb, drágább bojlikat nem húztak a halak. Nyáron a Balatonon is sok szép halat adott és nem utolsó sorban az amur is szereti! A többi olajhoz képest a narancs- és a citromolaj nem olyan tömény, így kilónként 5 ml körül kell raknunk a bojliba.
 
10% kazein
 5% laktalbumin (80%-os)
10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
20% vörsössügérliszt
20% garnélaliszt
10% sörélesztő
 5% vitamelo
10% Citrus Birdy
10% kukoricacsíra-örlemény (szinte liszt finomságú)
 
20 ml Kukoricacsíra-olaj
5 ml Citrom esszenciális olaj
7-12 tojás mérettől függően
 
Feketebors olaj és oleorezin
Halas és fűszeres alapú bojlikban egyaránt jól működik. A feketebors olaj a bors fűszerességét adja, míg az oleorezin nem csak olyan fűszeres mint a bors, hanem a csípős anyagokat is tartalmazza. Sokáig csak Black Pepper-ként volt ismert, ez is egyfajta misztikum gerjesztésére szolgált.
A feketeborsot nyugodtan kombinálhatjuk más fűszerolajakkal.
 
Fokhagyma olaj
A fokhagyma por, liszt, granulátum formájában is jól működik, bojlikban és az etetőanyagokban egyaránt. A keszeg is nagyon szereti, de érdekes módon nem vettem észre, hogy a bojlikat jobban bántanák ha fokhagymás.
A fokhagymaliszt alapvetően befolyásolja a tészta állagát, így ha nagyobb mennyiségű fűszert szeretnénk vinni a bojliba, akkor sokkal könnyebb a dolgunk az olajjal.
Jellemzően 2-3 ml-t rakok a bojlikba és jól működik algás alaplisztekkel kombinálva, ráadásul nem érzékeny az időjárás-változásokra az ilyen összetételű golyó!
 
10% kazein
 5% lactalbumin (80%-os)
10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
10% vörsössügérliszt
10% garnélaliszt
10% lazacliszt
10% sörélesztő
 5% vitamelo
 8% kukoricacsíra-örlemény (szinte liszt finomságú)
10% kenderliszt
10% Max Birdy
 2% Spirulina
 
20 ml kukoricacsíra-olaj
20 ml tengeri algalikőr (hidegen préselt)
2 ml fokhagyma esszenciális olaj
7-12 tojás mérettől függően
 
Asa Foetida
Ez az az olaj amely az első pillanatban megfogott. Nagyon nehéz jellemezni, egy kicsit talán a hagymára emlékeztet, jellegzetesen fűszeres, nem lehet semmivel se összekeverni. Főleg olyan vízen érdemes megpróbálni amin már mindent ismernek a halak! 2-3 ml-t használok kilónként.
 
Fűszer-olajkeverékek
Nagyon sok fűszerkeverék létezik, 3 idáig jól működött a bojlikban. A Cajun, a kolbász és a kínai. 2-3 ml között szoktam őket adagolni kilónként. A kedvencem a Cajun, felhasználásával egy kellemesen csípős bojlit kapunk, egy kicsit a grillfűszerkeverékekre emlékeztet és jól kombinálható feketeborssal.
 
10% kazein
 5% laktalbumin (80%-os)
10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
20% vörsössügérliszt
15% lazacliszt
10% sörélesztő
10% földimogyoróliszt
 5% Robin Red
10% Red Birdy
 5% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
 
20 ml Kukoricacsíra-olaj
3 ml Cajun esszenciális fűszerolaj-keverék
7-12 tojás mérettől függően
 
 
A fűszeres bojliknál talán az a legfeltűnőbb, hogy messze nem annyira érzékenyek az időjárás-változásokra, mint pl. a májas bojlik és amilyen változékony időjárásunk volt az elmúlt évben, egy ilyen bojli kincset érhet.
 
Szerintem bármilyen típusú, illetve ízvilágú bojlihoz megtalálható a hozzáillő esszenciális olaj. Ezeket az olajokat élelmiszerek fűszerezésére használják, ennél természetesebb adalékanyagokat talán nem is használhatnánk a bojlink ízesítésére. Bármely olaj harmonizálhat a bojlinkkal, legyen az citrom vagy narancs, egyaránt szereti a ponty és az amur is. Ez a fűszeres bojliknál sincs másképp, azt is szívesen felveszik mindketten.
 
Olajok
Ahogy már korábban említettem az esszenciális olajokat olajban kell elkeverni. Idáig kétféle olajat használtam, amelyet idén egy új kísérleti fogja kiegészíteni.
 
Lazacolaj
A lazacolajat lazacból nyerik, nagyon magas az Omega-3 zsírsav tartalma. Kiválóak az élettani hatásai, emberi táplálékkiegészítőként is használják.
 
Jellemzően 20-30ml olajat rakok belőle egy kg bojliba.
 
Kukoricacsíraolaj
Sok benne a többszörösen telítetlen zsírsav, melyek esszenciális zsírsavak (tehát a táplálékukkal kell felvenniük) a pontyok számára. Gyakrabban használok csíraolajat mint lazacolajat a bojlikban.
 
Ebből is 20-30 ml-t szoktam rakni egy kg szárazanyaghoz. Az olaj adagolásánál mindig ügyeljünk arra, hogy mennyire zsírosak az alaplisztek, mert ha túladagoljuk akkor a főzéskor megrepedhetnek a golyók!
 
A harmadik olaj a rákolaj, amellyel idén kezdek el kísérletezni, kíváncsi leszek, hogy mennyire befolyásolja a bojli jellegét, illetve milyen hatása lesz rá.
 
A következő rész
Szép terjedelmesre sikerült ez az írás is, így legközelebb folytatom az édesítőkkel. Majd leírok néhány különböző algás, fűszeres és májas bojlireceptet, mielőtt a gyakorlati fogásokkal folytatnám.
 
Honyák Gábor
info@bojli.com

 

Címkék: spike baits bojli on off

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr71938313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása