Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon
  • NYT: Üdv! Most találtam a blogodra, gratulálok, nagyon színvonalas! Csak így tovább! Tamás (2008.12.28. 12:03) Parti fotózkodás II. rész

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Hogyhogy? Mi okból? avagy röviden a ponty táplálkozásáról VII.rész

2007.01.29. 10:06 | FishTechnics | Szólj hozzá!

További kimutatott atraktorok a pontyoknál:

    A Japánok kiderítették, hogy a Dimethyl-beta-propiothetin (DMPT) egy erős táplálék attraktor a pontyok számára. (erősebb mint néhány aminósav) Általánosságban minden természetes, "gerinctelen" állatokból készült kivonat (mint a kagylók, rákok) kiváló attraktor. A rák és a gilisztakivonat jobb attraktor, mint a hal és a kagylókivonat. Az anyagok vonzereje drasztikusan csökken, ha sokáig állnak, ezért csak friss anyagokat használjunk.

Sók és cukrok

    Egy japán tudós a pontyok szájüregben talált olyan receptorokat, amelyek kifejezetten a sóoldatokra reagálnak (nátrium). Sók egy vagy kétértékű kationokkal illat stimulációként hatnak, a háromértékűek ellentétetesen hatnak. A konyhasó a pontynál nem stimulátor. Egy német tudós kiderítette, hogy a felnőtt pontyok a semleges ízt előnyben részesítik a sóssal szemben.
    Azt is el kell mondani, hogy az elutasítás 10%-os sótartalomtól lépett fel.A felnőtt pontyok az 50%-os cukortartalmat is elutasítják. A német szerző még azt is mondja, hogy a pontyok az édes, savanyú és a keserű ízt is elutasítják. Az édes (édesítő Assugurin, étkezési cukor) elutasítása is érdekes. Nagyon erős elutasítást csak a pontylárváknál tapasztaltak 50%-os cukortartalomnál, viszont a lárvák szívesen veszik fel a sós ízt. A japánok megfigyelték, hogy különböző carbonsavakat, úgy mint a citromsavat érzékelik a pontyok, ugyan úgy mint a nukleotidokat.

Fűszerek

    Ezen a területen hiányoznak a tudományos vizsgálatok. Egy neves tápkészítő cég hal-indítótápja (halivadékoknak) tartalmaz fűszereket stimulátorként. Ezek a dolgok sokszor cégtitkok és a haltáplálkozásban még nagyon sok felfedezésre váró dolog van. Saját tapasztalataink alapján a fűszerek nagyon hatékonyak a pontyoknál. A horgászatok alatt nekünk egy fűszer-májliszt keverék nagyon bevált.
    Ki ne ismerné a Robin Redet, melynek a fogóssága is a fűszereken alapszik. Mivel a fűszerek természetes adalékanyagok, ezért ajánljuk őket, de maximum 10% erejéig. A bojlinak egyébként lehet nyugodtan erős íze, mivel az nem zavarja a pontyokat.

Betain

    Ezt a szót egy ideje titokként kezelik horgászkörökben. [Ez a cikk már két éves - a szerk.] Mi igaz ebből? A mi véleményünk szerint a betaint Angliában évek óta titkos fegyverként vetik be. Elképzelhető, hogy néhány kész bojli sikere a betainon alapszik. Néhány éve figyeltek fel egyre többen a horgászkörökben a betainra.
    Ez nem csoda, mivel a betaint a 70-es évek óta használják attraktorként táp pelletekben azzal a céllal, hogy a tenyészhalaknál (nem a pontynál, mert a ponty túl olcsó) magasabb táplálékfelvételt érjenek el.
    A betainról relatív könnyen lehet szerezni információkat. Ezeket az információkat eljuttattam Jürgen Mayernek (M+M baits) és ő lett az első német kereskedő aki kínálatába felvette a betaint. Figyelem! Nem minden betain hatásos. Nagyon sokféle betain létezik. Az oldott betainokat nem ajánlatos használni. Itt a csalás veszélye túl magas.
    Sajnos a cégek nem adják meg, hogy milyen betaint alkalmaznak. Az abszolút attraktor, a legvonzóbb ízanyag kizárólag a Glycin-Betain, vagy más néven a N-Trimethylglycin. Ez a Glycin aminósav betainja. Vannak hatástalan aminosav betainok is, mint a Ornithin vagy Histidin. De figyelembe kell venni, hogy a táplálékstimulátor minden halfajtánál külömböző, tehát egy pisztráng-stimulátor messze nem biztos, hogy pontystimulátor is.
    Ugyan így viselkednek a haszonállatoknál használt ízerősítők (pl. tej-ízanyagok borjuknak). Ezek a stimulátorok hatnak a borjúnál, de hatástalanok a pontynál! A pontyok esetében a Glycinbetain hatékony anyag. A szakboltokban többek között Betain HCL (Hydrochlorid) kínálnak. Mi ezzel nem sok mindent tudunk kezdeni.
    Lehetséges, hogy ez a betain a Glycinbetain vízzel és klórral kikristályosodik és ha ismét vízzel találkozik hatékony betainná alakul át. Valószínű, hogy a Glycinbetaint különböző nevek alatt kínálják. M+M baits például Betain Anhydrost forgalmaz, mely egy olyan Glycinbetain amely úgy viselkedik, mint ahogy a Betain HCl-nél azt a fenti sorokban feltételezzük.
    Betain Anhydros-t cukorrépából nyerik, tehát a hatékony Glycinbetain. Ezt megerősítette a gyakorlat is. De erről inkább Jürgen írjon. Ezzel csak azt szeretnénk mondani, hogy nagyon oda kell figyelni, hogy melyik betaint vásároljuk meg. A hatékony Glycinbetain természetes formában többek között cukorrépában, árpában, búzában, borsóban, lencsében, gilisztában, rákokban, hallisztben (csontos halakban kisebb részben), természetes kivonatokban gerinc nélküli állatokban, májban és vesében van jelen.

Na, kapcsoltatok?
· 1 trackback

Címkék: bojli ponty halak

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr731612

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: the obsession formula system 2017.10.12. 07:47:16

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.