Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon
  • NYT: Üdv! Most találtam a blogodra, gratulálok, nagyon színvonalas! Csak így tovább! Tamás (2008.12.28. 12:03) Parti fotózkodás II. rész

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Hogyhogy? Mi okból? avagy a ponty táplálkozásáról röviden IX.

2007.01.31. 18:48 | FishTechnics | Szólj hozzá!

 Az lett a legjobb éve a 14 éves pontyhorgász-karrieremnek. Kiemelkedő eredmény, hogy a korábban említett 20 ha-os vizen csupán 3 horgász fogott 6 db 30 font feletti halat az egész évben. Én magam 5-öt fogtam ezekből, annak ellenére, hogy a többi horgász is ugyan annyi időt töltött a vizen és még a helyek száma is kevés, tehát a horgászok elég közel horgásznak egymáshoz. Ezen fogások között voltak olyan halak amelyeket először fogtak meg. Én 5-15 gr betaint adtam 10 tojáshoz, de úgy tűnik 5-10 gr elég. Az a véleményem, hogy a betainnal javulhatnak a fogásaink, de nem egy csodaszerről van szó. Továbbra is betlizhetünk betainnal is, ha nincsenek halak a helyünkön. A betain segít nekünk táplálékban gazdag vizeken, hogy a pontyok előbb szokják meg a bojlinkat. Gyorsabban elfogadják a bojlit, ami általában a legnagyobb gond ilyen vizeken. De még mindig meg kell találni a pontyokat vagy a vonulási ösvényeiket. A betainnal még sokat lehet kísérletezni pl. dippelni vagy befújni vele a golyókat főzés után. A bojlik mennyiségét visszavehetjük és a horgászat napján megnövelhetjük. Ahogy látjátok még sok lehetőség van a kísérletezésre.

Ennyit egyelőre Jürgen Meyertől. Összefoglalás: Egy optimális csalinak meg kell felelnie a ponty táplálék igényének és optimális csalogatóhatással kell rendelkeznie. A következő anyagok valódi attraktorok a pontyok számára, csökkenő sorrendben:

· Természetes kivonatok és természetes táplálékok (pl: szúnyoglárva), rákok és kukacok (giliszták), de a kagylók és halak is (zöldajkú kagyló, halkivonatok, vízben oldódó halprotein, garnélakivonat, szúnyoglárva kivonat)

· Olyan alapanyagok, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak szabad aminosavakat vagy lehetőleg állati eredetű proteineket: májliszt, hal és húsliszt, tejproteinek, vérliszt, vérplazma, sörélesztő

· Mesterséges aminosavkeverékek mint a Glycinbetain, mesterséges kivonatok gerinc nélküli állatokból
Egyéni aminosavak: L-Prolin, Glycinbetain, Peptidek, vízben oldódó proteinek, Nukleotidok

· Természetes anyagok: fűszerek, eterikus olajok, természetes aromák (az aromákat illetően hiányzik a tudományos bizonyíték)

· Cukorvegyületek, sók egy vagy kétértékű ionokkal (konyhasó - feltételezés), oldószerek, alkoholok (nagyon csekély stimuláció, de éppen ebből állnak a szokásos aromák).

Mivel az összetevőket az első és második részben már végigvettük, így a szintetikus aminosav vegyületekkel és a betainnal tovább javíthatjuk a csaliainkat. fűszerek és a természetes aromák is lehetnek adalékanyagok.

A tapasztalataink alapján a mesterséges illatanyagokat nyugodtan kihagyhatjuk, és még pénzt is spórolunk. Cukorvegyületeket illetve édesítőket is használhatunk, egészen addig amíg nem használunk túl sokat (nem adagoljuk túl).

Nincs attraktor hatásunk, maximum táplálék-pszichológialiag hatnak az enzymeknek, a lecitin olaj és zsír.

Taszító hatásuk van: kellemetlen tapasztalat bizonyos ízzel/illatal, keserűanyagoknak, erős savaknak illetve bázisoknak (kóstóljátok meg ezt ti is érzitek).Ezen a területen is még sok minden feltáratlan, és a tudomány se kutatott, illetve leplezett le mindent.

Azért reméljük, hogy felvetettünk pár dolgot. Ez az egész terület olyan összetett, hogy sokszor nevetnünk kell, amikor szerzők el akarják nekünk magyarázni a pontyok világát. Akinek ez az egész túl őrültnek tűnik, attól elnézést kérünk. Táplálékstimulátorokkal orosz tudósok a pontyok növekedését 130-140%-al tudták növelni. Sőt pontylárváknál elérték a 150-200%-ot. Ennyi bizonyítéknak elégnek kell lennie.

Robert Arlinghaus









Jürgen Meyer

                              Fordította:Spike



Címkék: halak

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr6432578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.