Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon
  • NYT: Üdv! Most találtam a blogodra, gratulálok, nagyon színvonalas! Csak így tovább! Tamás (2008.12.28. 12:03) Parti fotózkodás II. rész

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Mese a tüskés pikóról

2007.04.24. 19:01 | FishTechnics | Szólj hozzá!

Minap egy érdekes fimet vetített a Discovery Chanel egyik ritka kis halunkról, a tüskés pikóról. Mivel ritkán látjuk, s szinte egyátalán nem fogjuk, összeszedegettem mellé némi információt az arasznyi méretben már kapitálisnak mondható miniragadozóról.

    Egy angol kutatócsoport nem mindennapi felfedezést tett, méghozzá a galandférgek terén. No de mi köze van ennek az élősdi, mindenféle evolúciós fejlődésből kimaradó gyöterelemnek a halakhoz?
Hosszas, fárasztó munkálkodás után sikerült megfigyelni a faj viselkedését különböző körülmények között. Mint rendes zsákmányállat, ez is a különféle vízimadarak, gémek táplálékát jelenti, akik a vízbe csapva kapják el kicsiny falatjukat. A zsákmányállatok nagyon figyelnek a fejük fölé. Aki tartott valaha tengerimalacot, hörcsögöt, annak nem kell bemutatni, hogy reagálnak, ha a feük fölött matatunk. Így a pikó is, ha felülről veszélyt érez, azonnal besprintel a növények közé. Azonban egy furcsa galandféreg apró kukac korában csábító falatként hamar pikóeledellé válik, megemészteni azonban nem tudja a szerencsétlen hal, mert a féreg szépen fejlődik benne, majdnem az iverérett állapot eléréséig. Közben olyan anyagot termel, ami alapjaiban alakítja át a gazdaszevezet idegeit, ösztöneit! A fertőzött állatban kikapcsolja a menekülési reflexet, így a hegyes gémcsőrre fittyet hány, épp ezért hamar táplálékká válik. A madár által elnyelt áldozat megy a maga útján az emésztőcsatornában, de a féreg a neki tetsző helyen megtapad a bél falán, s a meleg, energiadús környezetben pár nap alatt eléri a kifejlett állapotot, s petét rak. A kikelt peték a végtermékkel együtt távoznak -általában vízbe- így a folyamat kezdődik előről.
Az alábbiakban a tüskés pikóról olvashattok.

Tüskés pikó
(Gasterosteus aculeatus): Európában és Észak-Amerika mindkét partvidékén szinte mindenhol megtalálható. Közép-Európában nem őshonos. Magyarországon 1956-ban mutatták ki először, de csak a ’80-as évektől vált gyakoribbá. Kezdetben védett, majd elevették e státuszt, és most az “egyéb halak” kategóriájába tartozik.
    Jelenleg csak a Dunában és néhány patakjának torkolati részén fordul elő kisebb-nagyobb számban. Hazai állománya nem jelentős. Közép-Európába valószínűleg akvaristák közreműködésével került.
    Szaporodását sokat vizsgálták. Biztosan felrémlik a középiskolai biológia könyv etológiai része, ahol a hím pikó fészek-őrző magatartását mutatják be.
    Remélhetőleg a pikó azon jövevény fajokhoz fog a továbbiakban is tartozni, amelyek nem okoznak gondot a hazai vízi közösségekben.
A tüskés pikó oldalvonala mentén több-kevesebb csontpajzs helyezkedik el, s ezek alapján háromféle változatát különböztetjük meg. A forma trachurus Cuv. Val. nevű változat oldalvonalát egész hosszában körülbelül 32 pajzs borítja; a f. semiarmata Cuv. Val. törzsén körülbelül 16, farkán pedig körülbelül 8 csontpajzs van; végül a f. leiurus Cuv. Val. oldalán csak a medenceöv tájékán találunk kb. 8 csontlemezt. A farokpajzsokon él vonul végig. Ez a három fajta színezetben is elüt egymástól. A f. leiurus oldalán a harántsávok élesebben látszanak, mint a f. trachurus törzsén. Legfeljebb 8 cm hosszú, de a Kattegatban 11 centiméter hosszú példányok is akadnak. Jóllehet egyszerre csak 60–80 ikrát rak le, a holtágak nyugalmas vizében mégis jelentékenyen elszaporodik. Helyenként és időnként óriási tömegekben jelentkezik. Ezeket kiolvasztják, vagy pedig trágya gyanánt értékesítik. Ennek az időnkénti tömeges elszaporodásnak nem ösmerjük az okát. Az ikrából a fiatalok 10 nap mulva bújnak ki. Az álcák lebegő életmódot folytatnak, a tengerben még a 25 mm hosszú ivadék is lebegve él és rajokba verődik össze.

A tüskés pikó fürge és ügyes ragadozó. Tápláléka rovarlárvákból, rákokból, férgekből, halikrákból és ivadékhalakból áll. Rendesen sekély vízben, a tengeri fűvel benőtt fenék közelében él. A hímek száma valamivel kisebb (43%), mint az ikrásoké. Élettartama valószínűen nem haladja meg a három esztendőt. Első életévének végén már ivarérett. Ívási időszaka márciustól augusztusig, illetve áprilistól szeptemberig tart.

Címkék: halak

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr1062063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.