Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon
  • NYT: Üdv! Most találtam a blogodra, gratulálok, nagyon színvonalas! Csak így tovább! Tamás (2008.12.28. 12:03) Parti fotózkodás II. rész

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Vásárlás külföldről - eBay

2007.05.22. 06:00 | FishTechnics | 2 komment

Írásom elõzõ részében általánosságban beszéltem az internetes külföldi vásárlás elõnyeirõl, hátrányairól. Most az egyik legnépszerûbb internetes licitoldalt, az ebay-t fogom górcsõ alá venni.

Regisztráció

A két oldal címe: ebay.com és ebay.de Elég ha az egyik oldalon regisztráljuk magunkat, hiszen ezeket a lapokat egy cég kezelni, így a regisztrációnk mindkét oldalon érvényes. A regisztrációnál egyébként érdemes vigyázni, hogy a bankkártya számunkat ne adjuk meg, mert valószínű, hogy nem fogjuk használni.  De erről majd később. Az adatokat megadásánál ügyeljünk arra, hogy a külföldön használatos formátumot használjuk, mert a csomag csak így talál meg bennünket.

Nyelvismeret

Általánosságban igaz, hogy ha nem beszélünk idegen nyelveket, akkor nem érdemes regisztrálnunk. Az árveréssel minimális nyelvismerettel is elboldogulunk, de ha nyerünk, akkor az eladóval való kapcsolattartásnál szükségünk lesz az idegen nyelv ismeretre. Általánosságban azt lehet mondani, a basic szintű angollal egészen jól el lehet boldogulni világszerte. Az oldal készítői gondoltak rá, hogy az oldal felépítése a tengerentúlon és a kontinensen is azonos legyen, ezért van lehetőség a német oldalt angol nyelvre átváltani, de az eladó által beírt terméktulajdonságokat már nem fordították le. Ez érhető, hiszen hatalmas mennyiségű információról van szó. Összefoglalva: mindkét oldalt tudjuk kezelni akkor is, ha csak egy nyelven beszélünk. Az ebay-en szinte mindenféle horgászcikket megvásárolhatunk, sőt nem is csak használt termékeket. Az eladók gyakran vadi új termékeket hirdetnek meg, ezt minden esetben a termék nevében, vagy esetleg a tulajdonság leíró oldalon jelzik. Az ebay-en nem csak magánszemélyek hirdetnek. Ha gyakorlottak vagyunk, akkor már a terméklistázó oldalon kiszúrhatjuk, hogy ki a kereskedő. A gyakran megjelenő, azonos tartalmú licitek kereskedőre utalnak, illetve az is, ha az eladó használja a Buy it Now/Sofort Kaufen funkciót és a belépő licitár szinte megegyezik a Buy it Now árral, magyarul a villámárral. A kereskedőket egyébként nem kell kerülni, mivel csak új dolgokat árulnak és sokszor a hagyományos bolti ár alatt.

Licit és árverés

Ha az ebay-en az eladó fel akar tenni egy terméket, akkor meg kell adnia a termék leírását, a belépő árát és a licit időtartamát. A licitek általában néhány napig tartanak, de a legdivatosabb a 7 napos licit. Ez idő alatt bárki bármennyi licitet elhelyezhet a termékre. A licitálás mértéke függ a termék árától, tehát egy 100 dolláros radarnál lehet 1 dollárral emelni a licitet. Jártam már úgy, hogy 250$ fölötti terméknél mindössze 10, vagy 50 centtel csúsztam le a termékről. A termékleíró oldal mindig mutatja, hogy az adott árucikkre hány licit érkezett és mi a legnagyobb összeg. Ha rá akarunk erre pakolni, akkor a program tájékoztat minket, hogy mennyivel emelhetünk minimálisan. Az eladó számára fontos, hogy az általa kínált terméket minél drágábban adja el, a vevő számára pedig az a fontos, hogy minél kevesebbet kelljen kifizetnie. Logikusnak tűnik tehát az eladó részéről, hogy próbálja megversenyeztetni a vevőket, a magasabb eladási ár reményében. A licitálásos árverés lényege, hogy az eladó csak az induló árat adja meg, majd a vevők egymással versengve egyre nagyobb árat mondanak. Végül az nyer, aki a legmagasabb árat mondja be egy adott időszak alatt, vagy egyedül marad, és senki sem akar ráígérni. Az ebay pontosan ilyen elven működik. A harckocsitól kezdve a fiatal lányok szüzességéig sok mindenre lehet az ebay-en licitálni, így horgászfelszerelésre is. Igazából két nagy ebay oldal létezik, az amerikai és a német. Egyesek számára a német oldal érdekesebb, míg a pergető- legyező- műcsalis horgászok inkább az amerikai oldalakat kísérik figyelemmel. Ámbátor Amerikától Ausztráliáig, Szingapúrtól Angliáig lehet találkozni ugyanazokkal a cikkekkel. Én saját tapasztalatok miatt a német oldalról nem vásárolok, mert ugyan lényegesen közelebb esik földrajzilag, mégis a postázási költségen nyerészkednek sokan. Volt, hogy a 10 eurós aprócikket harminc euróért küldték volna ki, míg ugyanez Angliából 1,5 Ł-ba, Egyesült Államokból 3 $-ba került.

Ha megtetszik egy termék, akkor ne licitáljunk rá! Főleg ne akkor, ha nagyon sok idő van még a lejáratig. Ha túl sokan licitálnak egy termékre, akkor az jó az eladónak, de nem jó nekünk, fisz felverjük az árat. Ilyenkor tegyük be a terméket a megfigyelt elemek közé, majd visszanézünk, ha közeleg a licit vége. Figyelem, az utolsó percek a kulcsfontosságúak! Ha az ebay.com-on licitáltok, akkor készüljetek fel, hogy éjszakázni fogtok. Mivel a termékek nagy részét nappal teszik fel, ezért a lejárat is mindig nappalra esik. Tehát ha valaki hétfő délben feltesz egy terméket, az 99%-ban a jövő héten hétfőn délben jár majd le. Sajnos az USA minimum 6 órával korábban jár, mint Magyarország, ezért ami náluk 12 óra, az nálunk este 18 óra. Tehát ha valaki volt olyan szemét és este 20 órakor tett fel egy halradart, akkor az hajnali 2-kor fog nálunk lejárni. Ciki… Ha jó áron akarunk vásárolni, akkor a licit lejárata előtti fél órában ott kell ülnünk a gép előtt, és figyelnünk kell az eseményeket. Itt már látszik, ha valaki érdeklődik a termék iránt, ez alapján pedig eldönthetjük, hogy megér-e nekünk plusz 10-20 dollárt, hogy nyerjünk. Az időzítés nagyon fontos! Így jutottam aprócikkeim döntő részéhez, ill. olyan termékekhez, melyek még nem, vagy már nem kaphatók itthon. Általában töredék áron, de volt, hogy épp úgy jöttem ki, mintha itthon vettem volna meg nagy utánajárással. Ha egy-kétszáz forintot spórolok, már rámegyek a cuccra. Vigyázat, nagyon rá lehet kattani!

No de kitől vásároljunk? Látatlan vásárolni merész dolog. Az ebay-en a nyertes köteles kifizetni az árucikket és az eladó csak ez után küldi a csomagot. Ugye nem szeretnénk egy csomó pénzt bukni? Az ebay erre is megtalálta a majdnem tökéletes megoldást. A felhasználók tevékenységét a regisztrációig vissza lehet követni, mivel a partnerek az egyes tranzakciók után értékelik egymást. Tehát ha én veszek valamit, akkor lehetőségem van arra, hogy a tranzakció után kifejezzem a megelégedettségem, vagy porig alázzam az eladót, ha nem volt elég fair. Tehát ha egy régi ebay felhasználótól vásárolunk, esetleg egy olyan bolttól, akinek sok tranzakciója van, akkor könnyen eldönthetjük, hogy megéri-e az adott személytől/bolttól vásárolni. A boltok különösen ügyelnek rá, hogy makulátlan legyen a múltjuk, mivel sorozatos rossz visszajelzés esetén nem vásárolnak tőlük és egy új regisztráció kezdetben még nem túl bizalomgerjesztő az ügyfeleknek. Több ezer tackle shop van, darabonként néha több tízezres adás-vétellel, szóval nem kell megijedni. Általánosságban igaz, hogy 98% feletti megbízhatóság esetén érdemes egy eladótól vásárolni.

Az ebay-en érdemes vásárolni, mert sokszor töredék áron jutunk hozzá a rég áhított felszereléshez. Egy gond azonban van, hogyan fizessünk egy tõlünk 10.000 km-re élõ embernek? Az ebay-es fizetési forgalom döntõ többsége az ún. PayPal rendszeren keresztül történik. Ez nem más, mint egy biztonságos internetes fizetési megoldás. A tranzakcióban részt vevő felek nem rendelkeznek egymás bankszámla és kártya adataival, hanem az ebay, illetve a paypal rendszer automatikusan elintézi, hogy az általunk kifizetett összeg eljusson a címzetthez. Tranzakciós díj vevőként nincsen. A bankunkba tájékozódjunk, hogy kártyánk alkalmas-e internetes vásárlásra. Ma már minden bank bocsát ki igen alacsony költségű webkártyát. Figyelem, a PayPal rendszeren keresztül csak fizetni lehet, pénzt fogadni nem!

Szállítás

Még egy sarkalatos pont. Korábban írtam róla, hogy ha külföldön vásárolunk, akkor milyen lehetőségünk van a szállításra. Az ebay-en az eladó már a licit megindításakor meghatározhatja, hogy hova hajlandó szállítani. Ha az USA-ban vásárolunk, akkor azt fogjuk észrevenni, hogy a licitek legalább felén az eladó nem hajlandó kiküldeni a csomagot az USA-n és Kanadán kívül más országba. Az eladók mindig jelzik, hogy hova hajlandóak kiküldeni a csomagot. Minden terméknél van egy kalkulációs lehetőség, hogy az adott földrészre/régióba/or-szágba szállít-e, s mennyibe fáj majd nekünk. Tanácsos az elején egy gyakorlott e-bayerrel kezdeni, sok bosszúságtól, és költségtől megkímél minket!

Címkék: ebay on off

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr3884159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xenium 2007.06.12. 10:46:09

Hello,

Jo lett a cikk!

Kiegesziteskeppen, ha az USA-bol vasaroltal valamit, akkor vamot kell ra fizetni es mivel az EU-n kivul van igy AFA-t is, ez elegge meg tudja dobni az arat erre figyeljetek! (nem szamit, hogy hasznalt es a gift sem segit mert bizonyos ertekhatar felett, ami rendkivul alacsony, fizetni kell).

Nagy-Britanniabol AFA es VAM mentesen tudtok vasarolni es meg ejszakazni sem kell, hiszen egy oraval van csak korabban WWW.EBAY.CO.UK

Anno Blogger 2010.06.12. 17:19:55

Sziasztok!

Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is előfordult már, hogy egy CD-t, DVD-t, vagy csak egy fan pólót akartatok rendelni a neten, de nem lehetett kérni a Magyarországi szállítást, mert ide le volt tiltva. Köszönhető ez annak, hogy a k.rv. postások mindent ellopnak, azt amerikai bolt meg újra küldi az ellopott dolgot, mert vásárlóbarát! Csak ez hosszú távon nem éri meg neki.

Így az Egyesült Államokbeli vásárlásoknál én eddig mindig a www.viaddress.com ingyenes csomagtovábbítási rendszerét használtam, és teljesen meg vagyok elégedve vele. Eddig mindig bevált, használtam már az http://www.amazom.com-nál és az http://www.ebay.com-nál is.

A regisztráció ingyenes a www.viaddress.com oldalon. Ezután kapunk egy személyes USA-beli címet, amit használhatunk bármely USA-beli kereskedőnél történő vásárlás során, a Viaddress továbbküldi a csomagot a mi országunkba.

Ha az amerikai kereskedő nem fogadná el a nemzetközi, vagy a magyarországi bankkártyákat, akkor a Viaddress megvásárolja helyettünk az árut külön díj nélkül, majd elküldi nekünk. Nekünk csak az áru értékét és a szállítási költséget kell fizetnünk.

Remélem nem számít reklámnak, csak tele volt a hócipőm, hogy egy csomó helyen nem fogadják el Magyarországot célállomásnak.