Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

A fekete amurról és másokról

2007.11.04. 20:39 | FishTechnics | 5 komment

    Mivel nem akadtam rögvest a hal teljes, és tökéletes leírására, addig is annak farvizén kis kitérő hazai invazív fajokról.

    Magyarország gazdag halfaunája Európában szinte egyedülálló annak ellenére, hogy legendás halbősége elmúlt. Ezt a páratlan halkincset tette csaknem teljesen tönkre a folyók, elsősorban a Tisza elrontott szabályozása (1846 - 1889). A betelepített és az emberi beavatkozás nélkül meghonosodott halfajok körüli parázs viták már a kezdeteknél elkezdőttek (1883), amelyek kisebb - nagyobb szünetekkel mind a mai napig is tartanak.

Az új jövevényfajok egy része emberi beavatkozás nélkül keresett magának új életteret, erre számtalan példa akad, pl. a pontokaspikus vizek halainak észak - nyugati terjeszkedése, amelyek előfutára a kősüllő Stizostedion volgense volt az 1800 - as évek elején. Az új fajok másik része betelepítéssel váltak részeivé a vízivilágnak, egyrészük végleg eltűnt, míg más fajok beilleszkedtek a vizek életközösségébe.
A múltban voltak elhibázott betelepítések ez igaz!


    Az állami és magánkézben lévő halgazdaságok külföldről behozott csodahalaktól várták a gyors és látványos eredményeket. Az első ilyen honosítás a pisztrángfélék 1883 és 1885 közötti betelepítésével kezdődött.
    Sorrendben; a pisztrángsügér Micropterus salmoides, melynek féltve őrzött állományai voltak somogysárdon. Kiváló sporthalként tartják számon, habár az utóbbi időkben számuk erőteljesen megritkult, önfenntartó állománya egyes bányatavakban és a Kiskunság csatornarendszerében alakult ki.
    Következett 1884 - ben a pataki szaibling Salvelinus fontinalis. Ez a faj a betelepítése óta többször is eltűnt vízeinkből és ma már csak a Bakonyban, a Viszló patakban találhatóak. Mivel stabil, önfenntartó állománya akakult ki Szlovákia, Szlovénia és Erdély néhány részén, ezért előfordulására több folyóvizünkben is lehet számítani. A szivárványos pisztráng Oncorhynchus mykiss, (Syn: Salmo gairdneri) mind a mai napig nem akklimatizálódot teljesen. Önfenntartó állománya még a számára alkalmas vizekben is csak rövid időszakokra alakul ki, és csak folyamatos mesterséges szaporítás révén marad fenn.

    Magyarországon 1891 - ben kezdődött a kínai aranyhal Carassius carassius auratus térhódítása Kellner Jenő - nek, az akkori Aquárium és Terrárium Egyesület egyik alapító tagjának köszönhetően, aki a Rómaifürdő meleg forrásvizébe telepített először aranyhalakat. Az 1900 - as évek elején telepítettek trópusi fogaspontyokat, pl. Xiphophorus helleri -t a mickolctapolcai hőforrásokba, amely egy Buday nevű természetrajz tanár nevéhez fűződik. Azonban a trópusi fajok közül egyedül a szúnyogírtó fogasponty Gambusia affinis affinis tekinthető a magyar halfauna állandó tagjának. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem kell számolni a többi elevenszülő fogaspontyfaj, sőt az akváriumi forma és színváltozatok felbukkanásával.
Az ország bármely pontján, a különböző melegvizes tavakban kialakulhat önfentartó állományuk, amely pár évig fenn is maradhat.

    Az Észak - amerikai naphalak közül elsőként a Lepomis gibbosus -t telepítették a sárdi tógazdaságba 1909 - ben, amelyet takarmányhalnak szántak, amit azóta is bánnak. Magyarországon megpróbálják tűzzel - hálóval és horoggal kiírtani, mint erős ikrarabló és ivadékpusztítókat. Az általuk okozott kár azonban sohasem volt jelentős. Már csak az a kérdés mihez képest ilyen erős az ellenszenv irántuk, az őshonos pontyhoz vagy a hófehérkéhez, a vágó durbincshoz (paptetű) viszonyítsuk?
    A békafejű géb Neogobio kessleri megjelenését már 1911 - ben jelezték a hazai vizekben, azonban az első példányt csak 1984 - ben Ópalánkán a Dunából fogta ki Botta István. Ezzel igazolva azt a régi feltételezést, hogy a faj már régóta a Duna vízrendszerében is él.
1915 - ben következett a másik Észak - amerikai naphal, a cifra kárász vagy az arany naphalként emlegetett Lepomis aureus, amely szintén a sárdi tógazdáságból indult felfedező útra.
    A törpeharcsa Ictalurus nebulosus európai honosítása 1885 - ben kezdődött, és ez Max Borne nevéhez fűződik aki borsos áron kínálta a halgazdaságoknak az új csodahalat. A honosítás olyan jól sikerült, hogy a törpeharcsa néhány évtized alatt eljutott Európa szinte mindegyik országába. Hazánkba 1902 - ben bukkant fel először a Balatonban, azonban 1904 - ben már szervezett telepítések is történtek. A törpeharcsa nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az eddigi legnagyobb csalás amelyet hazai halaink ellen elkövettek.
    Mégis meghonosították, mint jól fejlődő haszonhalat. A csodahal ugyanis nem igazán Európában vált törpévé, az volt bizony őshazájában is, ott csak 15 cm - rel volt nagyobb. A 60 - as évekig az ország valamennyi területén gyakori volt, de az utóbbi évtizedekben az Alföld vizeibe szorult vissza.

    Az 1930 - as években feltűnt Magyarországon a háromtüskés pikó Gasterosteus aculeatus, melynek lágymányosi - öbölben lévő élőhelyét az akkori akvarista újságok és könyvek már említik. A faj 1956 - ban az óbudai Tímár utcánál lévő Duna parton is felbukkant, a felfedezője Homonnay Szabolcs volt.
    Az 1980 - as években már megtalálható volt a Dunában Verőcemarostól Ercsiig, Botta István kutatómunkájának köszönhetően. Ez az egyetlen hidegvízi hal, amelyet akvaristák honosítottak meg Magyarországon, lesodródásuk a németországi Északi - tengerhez közel lévő élőhelyükről nem valószínű.
    1954 - ben Bulgáriából importálták és meghonosították az ezüstkárászt Carassius auratus gibelio -t, amely az akkori halgazdasági szakemberek nagy bánatára gyors karriert futott be vizeinkben. Elterjedése csak részben írható a betelepítés számlájára, a 80 - as években tömeges felvándorlását és terjeszkedését figyelték meg a Duna vízrendszerében.
A csodahal keresésének az 50 - es években voltak kifejezetten ijesztő próbálkozásai.
A Mazuri - tavakból származó *marénaféléket igyekeztek a Balatonban meghonosítani, a rizsföldeken pedig Egyiptomból származó szájköltő halakat, három Tilapia fajt nyaraltattak minden évben, - éveken keresztül mire rájöttek, hogy szubtrópusi halakat nem lehet hidegvízhez szoktatni. Ez semmi volt ahhoz képest, amely a magyar honosítási dilettantizmus csúcsa volt a XIX. század végén, amikor Csendes - óceáni púpos lazacok, Oncorhynchus fajok balatoni kihelyezésével próbálták gazdagítani halfaunánkat.

A     vándor maréna Coregonus laveratus első magyarországi példányát 1960 - ban Vácnál fogták ki a Dunából. Azóta többször is előkerült az észak - európai folyók jellegzetes lakója. Valószínűleg Szlovákiából sodródtak le több ízben, ugyanis ott ezt a fajt meghonosították a kis marénával Coregonus albula - val együtt, amely szintén betéved a magyar Duna szakaszra.

    Utánuk következett a nagy hármas, az amur Ctenopharyngodon idella, a fehér busa
Hypophthalmichthys molitrix és a pettyes busa Hypophthalmichthys nobilis.
Az eddigi legjelentősebb magyarországi haltelepítési akció szovjetorosz mintára 1963 - ban indult.
    A három növényevő fajként emlegetett amur, fehér busa és a pettyes busa betelepítése forradalmasította az akkori tógazdasági haltenyésztést. A polikultúrás haltermelésnek az volt a lényege, hogy a fehér busa a növényi planktont, a pettyes busa az állati planktont, az amur a magasabb rendű növényzetet, míg a melléjük telepített őshonos ponty az apró állati szervezeteket és a mesterséges takarmányt hasznosítja.
Ez így jól hangzott, de az elméleti részét valahogy elfelejtették közölni a halakkal. Az amurnak nemcsak a hínár ízlett, hanem lelegelte a tavak nádfalait is. A halastavakból kikerült növényevő halak eltérő táplálkozási módjuk miatt, a természetes vizekben terülj - terülj asztalkámat találtak és így jelentősen befolyásolták vizeink természetes táplálékláncát. Azonban ez csak a túlzott haltelepítéseknél volt megfigyelhető.
Mára elmondható, hogy ésszerű telepítéssel a természetes vizeink befogadják a két busa fajt és az amurt. Magyarországon a Tiszában és a Bodrogban tudott csak természetes módon szaporodni az amur és a fehér busa. A két busa faj mesterséges úton keresztezhető, és mára ezek a hibridek alkotják a magyarországi busa állomány jelentős részét. Ezek a hibridek terméketlenek, így a szabad vizekbe telepített állományuk kordában tartható. A folyóvizekbe újabban kitelepített amurok szintén sterilek, továbbszaporodásra képtelenek.

    1969 - ben felbukkant Kelet - Németországban az amuri küllő Percottus glehni. Ez is szintén az ázsiai növényevő halakkal érkezett Európába. Hazai feltűnése csak idő kérdése volt, valószínűleg a faj már régebben a hazai vizekben is él. Sajnos a Tiszán levonuló ciánszennyeződés következteben az őshonos ragadozó halak nagy része kipusztult, amelynek egyenes következménye a nemkívánatos új jövevényfaj túlszaporodása.
Szintén a növényevő fajokkal együtt meghonosodott, és mára az egész országban elterjedt a gyöngyös razbóra Pseudorasbora parva, amely tömegesen 1967 - ben a biharugrai halgazdaságban jelentkezett. E gazdaság nem kapott az import amur és fehér busa szállítmányokból, így csak feltételezhető, hogy ide Romániából került át. Ez egyenesen rávilágított az akkori halhonosítási és halgazdálkodási gyakorlat hibáira is! Olyan fajjal gyarapodott a magyar halfauna, amely nem kívánatos. Jelenléte természetvédelmi problémákat is fölvet.
    Még egy Kelet-ázsiai faj, az amuri koncér (fekete amur) Mylopharyngodon piceus is a hatvanas évek elején bukkant fel először a hazai vizekben. Mivel a tógazdaságok akkor nem foglalkoztak vele ezért eltűnt.
Majd 1986 - ban az újabb honosítási kisérleteket a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézet végezte.
    A Duna szlovák oldalán fogták 1979 - ben az első gyöngyös koncér Rutilus frisii meidingeri példányt.
    E alfaj a Duna felső szakaszán, néhány osztrák és német tóban, folyóban honos. Lehet, hogy véletlenszerű lesodródásról van szó, de az is lehet, hogy a faj terjeszkedőben van.
    A csodahal effektus 1980 - ban sorozatban megismétlődtek egy - két halgazdaságunk jóvoltából. Betelepítették a fekete törpeharcsát Ictalurus melas -t, melynek halgazdasági kísérletei rekordidő alatt kudarcba fulladtak és a faj több természetes vizünkbe is kijutott. Ennek a fajnak honosítása azért indult, mert e halfajt összetévesztették az U. S. A. déli részén a tógazdaságokban nevelt csatorna harcsával, lásd pettyes harcsa.
Foglalkoztak ebben az időben a melegkedvelő amerikai pettyes harcsa Ictalurus punctatus kísérleti tenyésztésével is, amely kikerült a szabad vizekbe. A környezeti igényeinek ez a víz nem felel meg, mint már említettem a szubtrópusi halakat nem lehet hideg vízhez szoktatni! A legújabban telepített faj egy afrikai harcsaféle, amely a pettyes harcsához hasonlóan nem éri meg a tavaszt, az ilyen halakat csak nyaraltatni lehet.
1982 óta folynak a honosítási kisérletek egy tokfajjal, ez a Lénai tok Szibériában található állandó édesvízi életmódra áttért formája Acipenser baeri baeri, melyet alfajként jelöl a tudomány. Ma már állományuk az eredeti hazájukban is veszélyeztetett! ( Cites II.)

    1898 Október 1 - én átadták a Vaskapu védműveit, majd 1970 - ben elkészült az erőmű is, ekkor elvesztettünk két őshonos fajt, a sőregtokot Acipenser stellatus -t, a vizát Huso huso -t.
    A Vaskapu gátjai csak részben okozták e tokfélék eltűnését a hazai vizekből, az Al-dunán történt nagyarányú rablóhalászat következtében; a viza és a söregtok kihaltnak tekinthetők Magyarországról.
A vágó tok Acipenser güldenstädti colchius és a szín tok Acipenser nudiventris már szintén a kihalás szélén áll!
    Még mielőtt elkészültek volna a Vaskapu gátjai, már akkor a szoros másik oldalán terjeszkedett tovább a törpe csík Sabanajewia aurata és alfajai; a balkáni csík S. aurata balcanica, a S. aurata bulgarica, a S. aurata radnensis, a folyami géb Neogobius fluviatilis, a tarka géb Proterorhinus marmoratus, és a békafejű géb Neogobio kessleri, amelyek mára meghonosodtak.

    A fent említett két elveszített tokfajt állíthatjuk szemben az emberi beavatkozás nélkül meghonosodott más halfajokkal, sőt az őshonos fajok száma újabb két fajjal bővült: - A nemzetközi halbiológiai kutatások amelyek 1959 és 1963 között történtek, tovább gazdagították a magyarországi halfaunát.
A szlovák Oliva Vladykov és az olasz Zanandrea vizsgálatai tisztázták, hogy a Kárpát- medencében a körszájú ingoláknak két önálló faja él.
A *dunai ingola Eudontomyzon vladykovi, és a tiszai vagy erdélyi ingola Eudontomyzon danfordi. (mind a két ingola faj a kihalás szélén áll, ezért nemzetközileg is védettek! )
1974 - ben egy újabb szenzációs zoológiai felfedezés történt a Duna Szlovák - Magyar közös határszakaszán.
    A tudomány számára addig új ismeretlen Közép - európai halfajt fedeztek fel, a balon durbincsot Gymnocephalus baloni -t. A felfedezők: Juraj HolÔik & Karol Hensel. Gerjennél a Duna hazai szakaszáról is előkerült 1981 - ben, azóta már több helyen, még a Tiszában is megtalálták az új őshonos fajt.

Megjegyzés : A *dunai ingola másik használatos neve E. mariae. A latin nevek körül az utóbbi időkben nincs egységes álláspont, és ezért egyelőre az első elnevezést használtam. Annál is inkább, mert ugyan egyes leírásokban a mariae nevet használják azzal a megjegyzéssel, hogy nincs két különböző dunai ingola faj.
Ez így is van, azonban a vladykovi elnevezést először a felfedezők használták, mint egy - a dunai ingola megnevezését!

    A legszomorúbb az egészben, hogy a mai napig sem tanult az ember a hibáiból és még mindig kísérleteznek új fajok betelepítésével. Több hazai halgazdaságban tenyésztik már, az iszonyú étvágyú afrikai harcsát, a pettyes harcsát vagy a már megtelepített amur rokonát a fekete amurt. Ne adja a sors, hogy bármelyik faj hozzászokjon a hazai természetes körülményekhez és vizeinkben szaporodni tudjon.

Címkék: halak

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr41218446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocapecás 2007.11.05. 07:24:07

Egy dolog nem derült ki: Mit is jelent az, hogy invazív?

Sz Attila 2007.11.06. 10:07:55

Valóban nagyon kevés infot lehet találni a fekete amur-ról,képet meg alig .Én spec kettöt találtam ,egyet a mostani Ecsédi fogásrol a "steg"-en,igaz iszonyú rossz minöségü a kép.A másik a helldoradon :) van ,azt nem itthon fogták.

FishTechnics 2007.11.07. 22:26:18

Sajna fekete amu ügyben kevés dolog deríthető ki. Ez is kínai, az amur folyóból és annak vízgyűjtő területéről terjedt el. Halbiológiai szempontból érdekes leírása lehet, a helldo.-n ;)) van egy kis bejegyzés egy kínai versenypecáról ahol a magyar válogatott is részt vett. Ott fogtak a helyiek egy 19 kilós példányt, amit egy spiccbot szerű dologgal fárasztottak -spiccről, mert ott alig használnak olyan orsókat, mint mifelénk, inkább csak tárolóféléket.
Szal érdekes lehet a hal, meg kellene keresni más halbiológiai offline irodalomban.

Remélem ez nem fog elterjedni a hazai vizekben, s kevesen gyakorolják ezeknek a vízi ördögöknek a C&Rt!
süti beállítások módosítása