Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

360 rig - Profik után szabadon

2008.04.22. 20:55 | FishTechnics | 1 komment

            Gombamód szaporodnak a (ponty)horgász oldalak, ilyen-olyan tartalommal. Nem csak nálam, de más helyeken is igencsak vérszegény a frissítés, amivel néhányan eléggé összecsapott írásocskákkal próbálnak látogatókat fogni. Néhány egészen kivételes posztokkal tud megjelenni.

Egyik ily sokat ígérő lap  Carpworld. Az ott megjelent írás a 360 rigről némi pontosításra szorul, itt tenném meg. Nem taglalnám működési elvét, mert a videoból, és nevéből kiderül. Azt sem ragoznám, hogy mikor, hogyan alkalmazzuk, megteszik ezt nálam értőbb emberek is, most csak a technikai felépítésére szorítkozzunk
Kezdjük a címmel: a Spinner rig, mint olyan, Ardy Weltkamp nevéhez fűződik. Aki látta a Rumanian heavy weight cé nagysikerűt, ott a holland óriás apróra részletezi, miről is van szó. Nem erről!  A spinner egy kiváló szerelék, sok szép halat köszönhetek neki, de nem keverendő össze ezzel, szóval róla majd később.

            Először Schlotti cikkében találkoztam vele egy 2006-os MaHorban, amikor még nem tárnamélységből tekintett fel jelzett sajtótermék a béka ánuszára. Akkor rögtön össze is barkácsoltam párat, de nem fogtam vele jobban, így talonba került rövid időre. Tavaly ősszel egy alkalommal totál kibuktam a lemaradásoktól, a „mindentfogó” spinner pedig elfogyott, mert ugye a monofilt sem lehet kagylós-köves fenéken a végtelenségig erőltetni. Nem rajongok túlságosan az effajta longshank horgokért, de ez fogott –és nem törvényszerűen kell széttépni vele a halszájat.

            Alapvetően szükséges hozzá egy FOX Series 5. típusú horog, persze lehet nyugodtan Ownert, ESP-t, satöbbit használni. Erre kell felfűzni egy karikás forgót. Itt a „kötési” metódus eltér, mert láttam olyan megoldást, ahol a forgó karikája került a horogszárra, nem pedig alulra. Bizonyára feltűnt: eddig csomóról, kötésről szó nem volt. Ugyanis a forgó alsó szemébe, vagy a karikájába kötjük, -ólmos zsinórnál varrjuk- az előkezsinórt. A horogszárra először egy apró gumigyöngyöt, majd egy pici acélkarikát, végül még egy apró gumigyöngy kerül a fotó szerint. A karikába lehet csalizógumit hurkolni, vagy selyemmel belekötni. Utóbbi macerás, de nekem jobban bejött.

            És innen lehet variálni: Ha lebegtetni szeretnénk, akkor ajánlom a FOX Reveral kanócát, ami hámozható, és szálrabomló a hámozott része. Így egy apró lebegő bojli, 6-8as kisebb horog tutira elaltatja az öregek gyanakvását is kristálytiszta vízben. Ha az ólmozott zsinórból kihúzzuk az ólommagot a lebegtetés hosszában, lesúlyozni sem kell, borsóleves-szerű víznél pedig hasznos lehet a zsinór ellenállása.

            Fenékre fektetésnél láttam egy érdekességet: kombinálták a dolgot ólmos zsinórral, kötésvédő szilinkoncsővel, és erőgumival! Fájdalom, de fotó nincs, de megpróbálom leírni:

            A horogra a forgó nagy karikája van fűzve. Tehát aprócska karikás forgó kell, át ne csússzon a horog szemén. Az alsó szembe ólmos madzag van varrva, kb 8-12 cm hosszan, utána ez rá van kötve egy vaskos, 10 kg körüli szakítóértékkel rendelkező erőgumira. És most jön a poén: a forgó alsó részére, ill. annak a hengeres testéig fel van húzva egy szilikoncső. Ez állítólag azért jó, mert a megfelelő súly csak épp a horgot emeli fel, a zsinór szépen a fenéken marad, és nem kell ólommal, ilyesmivel vacakolni. Az erőgumi meg lengéscsillapítónak jó, és megrögzött agresszív állatok sem tépik talán le vele a hal fél fejét. Remélem a képek, és a videó elég magyarázattal szolgál, és elég meggyőző lesz, Dave Lane személye, és a Carpology csapata.

Megjegyzés: nem állítom, hogy a fenti szerelék különb, jobb lenne bármelyiknél. Nem állítom, hogy az általam ismert ill. alkalmazott szerelék tökéletes. Az ismertetés a legjobb tudásom szerint készült, és várok minden hozzászólást. Végezetül azt tudom mondani mint Buddha: ne nekem higgy, én csak beszélek.


Források: carpworld.hu; foxint.co.uk; youtube.com;google.co.uk;fishmagic.com;carp.com;mainline-baits.co.uk;carp.uk.net; carpology.net

 

Címkék: fox technika ponty mainline

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr24437737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A technika ördöge · http://www.carpworld.hu 2008.04.24. 13:01:59

Kedves Gábor!
Köszönjük a pontosítást.

A mail postafiókunk 4 napja nem kézbesítette a kimenő leveleket, de a szerver helyreállítása a szolgáltatónál a mai nap reggelén megtörtént. (Legutóbbi információink szerint)
Természetesen a leveledre válaszoltunk, és az együttműködésnek nincs akadálya. (kérlek itt, vagy e-mailben jelezd, hogy megkaptad-e a választ)

Üdv,
a carpworld.hu csapata
süti beállítások módosítása