Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Folytassuk a szénhidrátokat

2009.01.15. 21:52 | FishTechnics | Szólj hozzá!

A szénhidrátforrások közül idáig inkább azokkal foglalkoztam, amelyek számunkra fontosak a bojli megkötésében. Természetesen számos más magas szénhidráttartalmú alapanyagot is használok, mint a különböző maglisztek.

 
Nehéz a választás
 

Ezen lisztek listáját szinte bárhol elkezdhetnénk és talán véget se érne, így valamilyen formában magunkra vagyunk utalva hogy kiválogassuk a számunkra megfelelőket. Az elmúlt évek folyamán jó néhányat kipróbáltam, leteszteltem. Először beltartalmi értékek alapján szelektáltam, figyelembe véve, hogy mi a jó pikkelyes barátainknak, majd aszerint, hogy milyen fizikai hatással van a bojlinkra. Zárttá teszi vagy, esetleg lazítja a tésztát, bojlit.

A bojlira történő hatásuk valójában nem csak az adagolás mértékétől függ. Mert számos olyan alapanyag van, amelynél teljesen mindegy, hogy 5 vagy 15%-ban rakjuk a bojliba, így se, úgy se való bele. Másrészről nagyon fontos a szemcseméret, mert az nem csak a bojliban történő eloszlását befolyásolja, hanem pl. a kötőhatását is.

 

Nézzük példának az előző írásomban említett kukoricacsírát. Amennyiben 2-3 milliméteresre van darálva, akkor úgy viselkedik, mint egy madáreledel, lazítja a tésztánkat... viszont ha egy 1-es darálón van áteresztve, akkor szinte liszt finomságú lesz és a korábban leírtak szerint viselkedik a bojlinkban. Természetesen ez a szemcseméretek közti különbség nem csak a kukoricacsíra esetében igaz, más alapanyag esetében is, mint pl a kazein.

 

Viszont most nem a minőségbeli különbséggel foglalkozunk, lesz arra még időnk később, hanem röviden leírom, hogy nekem melyik maglisztekkel volt pozitív tapasztalatom egyrészről bojlikészítés közben, másrészről a vízparton. Mostanáig három maglisztet emelnék ki a többi közül, a kenderlisztet, a földimogyorólisztet és a tökmaglisztet. 5-30% között szoktam használni ezeket a liszteket a bojlikban természetesen annak a függvényében, hogy milyen más alapanyagokat tartalmaz a recept!!!

 

Ne felejtsük, hogy nagyon nem mindegy mennyi az olajtartalma egy lisztnek, mert magasabb adagolás esetében hajtó hatása lehet a magas olajtartalomnak! Viszont a növényi eredetű olajokban sok a többszörösen telítetlen zsírsav, ami számunkra pozitív, így (magas olajtartalom mellett) az is előfordult már, hogy nem adtam plusz olajat a mixhez, mert annyira sok magas olajtartalmú alaplisztet használtam.

 
Néhány példa
 

Egyik kedvencem a kenderliszt, amelyből 10-20% között szoktam rakni a bojlikba. Mindig kérdezzünk rá, hogy mikori darálás, mert sajnos hajlamos az avasodásra. 2-3 hónapot lehet nagyságrendileg tárolni minőségromlás nélkül, ügyeljünk a megfelelő beszerzési forrásra! Van étvágygerjesztő és kötőhatása is, ráadásul a pontyok szeretik a kendermagot egészben is, pl. csíráztatva.

 

A földimogyóróliszt is egy kiváló összetevő, kötő és nehezítő hatása is van. A nehezítő hatása előtérbe kerülhet pl. egy folyóvízi bojlinál.

Ezt a lisztet is 10-20% között szoktam adagolni a bojlikba, jól kombinálható más maglisztekkel. Egész mogyoró formájában is szokták használni, viszont így gyorsan romlik és akár mérgezést is okozhat a halaknak.

 

A harmadik a tökmagliszt, amelyet az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy érzem alábecsülünk és érdemes vele kísérletezni. A tökmagpellet már állandó útitársam a horgászatok során és számos pozitív tapasztalatunk volt vele. A lisztet idáig 10-15%-ban adagoltam a bojlikba, de idén azt hiszem bedurvulok :)

 

Természetesen amit írok néha akár durvának is tűnhet, de tényleg óriási jelentősége van a minőségnek és erre óriási hatása van a beszerzési forrásnak és a tárolásnak. Ahogy már írtam, a kenderliszt 2-3 hónap alatt beavasodhat, ugyanez igaz a tökmaglisztre. Ráadásul a tökmagliszt a földimogyoróliszt és a kukoricacsíraliszt hajlamos a molyosodásra. Ennek ellenére megfelelő minőségben kiváló összetevők és bátran merem ajánlani használatukat, mert tényleg jól működnek a bojlikban. Érdemes a pirítással is próbálkozni! Később majd konkrét receptekben mutatom be a felhasználási javaslataimat.

 
A GI
 

Egy másik fontos szempont a kiválasztásnál, hogy milyen gyorsan hasznosul a szénhidrát. A különbséget az úgynevezett Glikémikus Index-ben adják meg. Azok az összetevők, amelyeknek magas a GI-je, azokat a szervezet gyorsan tudja hasznosítani, amelyeknek alacsony azokat csak lassan.

A GI azt mutatja, hogy egy alapanyagnak a szénhidráttartalma mekkora hatással van a vércukorszintre. Minél magasabb a GI, annál jobban emelkedik a vércukorszint. Amennyiben magas GI-s tápanyagot vesz fel a hal, hirtelen nagy „tápanyaglöketet“ kap, de ez csak relatív rövid ideig tart. Megemelkedik a vércukorszint, majd nagyon leesik, és megint olyan tápanyagot akar felvenni a hal, amely ezt ismét megemeli. Japánban és Hollandiában kísérleteztek pontyokon, magas GI-s (gyors szénhidrát) táplálékkal etették őket, amely elzsírosodáshoz, elzsírosodott májhoz és elváltozott vércukorszinthez vezetett!

Míg egy alacsony GI-s táplálék esetében egy egyenletesebb, hosszabb ideig tartó energiaellátást biztosítunk.

 

Gyors szénhidrátok közé tartoznak a monoszacharidok és a diszacharidok. Ezeket a kevésbé komplex felépítésüknek köszönhetően a pontyok előbb tudják hasznosítani. Ide tartozik pl. a szőlőcukor, gyümölcscukor.

Lassú szénhidrátok közé tartoznak a poliszacharidok. Ezek komplex szénhidrátok, és a pontyok csak lassan tudják őket hasznosítani. Több növényi alkotóelem is ide tartozik, mint a cellulóz és a pektinek. Ezek a szénhidrátokat megtalálhatóak pl. a rozsban, zabban és a szójában is.

 

Ez is mutatja, hogy attól függően melyik szénhidrátot választjuk, alapvetően befolyásolják azt, hogy a halak mennyire tudják hasznosítani a bojlinkat. Kérdés, hogy mit szeretnénk elérni a bojlinkkal. Milyen hosszú horgászatot tervezünk, versenyzünk, vagy pl. az egyesületi vizünkön rendszeresen horgászunk egy helyen!

 

Annak ellenére, hogy nincs kopoltyúnk és nem vízben élünk, szeretnék egy emberi hasonlatot hozni. Mindenki szereti a csokoládét. Tele van gyors szénhidrátokkal és ha eszünk belőle felemelkedik a vércukorszintünk és megint megkívánjuk. De mégsem az a táplálékunk, energiaforrásunk, hanem csak egy kiegészítő ínyencség, amire viszont szívesen rájárunk! Mindenki döntse el mi a jó, vagy hol van az egyensúly.

 
-magasnak nevezhető a 70 feletti GI
-közepesnek nevezhető az 50-70 közötti GI
-jónak nevezhető az 50 alatti GI
 
Megnevezés:
GI
Fokhagyma
10
Földimogyoró
15
Szójabab
15
Pirított mogyoró
20
Dió, mandula
22
Lencse
30
Vadrizs
35
Árpa
36
Zabpehely
40
Teljeskiőrlésű liszt
40
Búza
41
Borsó
50
Árpa
50
Rizs
50
Burgonya
61
Búzadara
65
Kukoricaliszt
70
Fehérkenyér
70
Köles
71
Sültbirgonya
82
Gyorsrizs
85
Méz
90
Kukoricakeményítő
95
Rizsliszt
95
Szőlőcukor
100
Maltóz
110
 

A GI mértékét az is befolyásolja, hogy az adott alapanyagot főztük, sütöttük vagy pl. pároltuk. Számunkra, mivel nem egy diétás étrendet szeretnénk összeállítani, kiváló segítség a bojlikészítéshez.

 
A madáreledelek
 

Olvastam egy cikket, amelyben azt írta a szerző, hogy a gyenge, rossz minőségű bojli ismertetőjele az, hogy van benne madáreledel. Akkor most két lehetőség van. Vagy csak gyenge minőségű bojlikat készítettem az elmúlt években, mivel egy bojliból se hagyom ki a madáreledelt, vagy ez így nem teljesen helyénvaló.

Számos fontos feladatuk van, lazítják a bojlinkat növelik a golyók felületét, de részben a bojlink karakterisztikáját is befolyásolhatják. Legyen ez a végszó, hogy legközelebbre is tudjak miről írni:)

 
Honyák Gábor
info@bojli.com

 

Címkék: spike baits bojli on off

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr66880648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása