Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Parti fotózkodás II. rész

2007.01.27. 19:19 | FishTechnics | 1 komment

Folytatva az előző részt:

Naszóval szerintem mindenek előtt alaposan olvassuk át a kütyü használati útmutatóját, és minden funkciót próbáljunk ki. Többször is! Gondoljátok végig, hogy a haverunk kezében egy húszkilós harapós csuka is tátoghat, vagy egy tízes lazac a Yukon hegyei közt. A pillanat megismételhetetlen, ne élesben kelljen szenvedni!

            A vakut a fényképezők egy része szereti, a másik része utálja. Utóbbi általában azért, mert nem tud vele bánni. Ha kiismertük kedvencünket, megbarátkoztunk az automata funkció korlátaival, és már nem akarunk ötven méterre vakuzni. A hal mivel fényes, nyálkás, így visszaveri a vakufényt, és egy fehér folt lesz az oldala. Érdemes valamilyen eszközzel szétszórni a fényét. Tükörreflexes gépek külön csatlakoztatható vakuján van erre egy lapka, de a beépített elé is árusítanak felpattintható ún. diffúzorokat. A kompaktok kis vakuja elé foghatunk egy széthajtogatott papírzsebkendőt, így még elég fény jut a tárgyra, anélkül. Hogy a részletek „kiégének”. Szerencsére az LCD kijelző módot ad pár kísérletre. Persze lehet játszani a vaku fényerejével a gép menüjében is, ha az ezt lehetővé teszi.

            A másik a zoom. A kis gépek kivétel nélkül nagylátószögű optikával vannak szerelve. Ezért van az, hogy olyan hordós minden a kész képeken. Ha valósághű képre vágynánk, akkor zoomolni kell. Ezt még az alsó-közép kategóriás gépek is lehetővé teszik. Elég addig tolni, amíg át nem vált optikairól digitális zoomra a masina, mert ez utóbbi esetben már a képminőség rovásra megy a közelítés, ami két megapixel alatt mintegy hibaszázalék, öt fölött elmegy. Szóval közelítésre fel.

            Fontos a CCD érzékenysége. Illetve a beállíltható legnagyobb érzékenység. Szerintem 400 ASA alá csak verőfényes napsütésbe érdemes állítani, éjszakára mindenképp maradjuk felette: 800, 1600, jobb esetben 3200 értéken. Ezen már a bemozdulás esélye minimális, és a vakut is ehhez igazítja a gép. Alapesetben maradjunk az éjszakai módnál.

            Legjobb persze az állvány. No nem az a húszcentis játékszer, amit digitális gépekhez kínálnak. Azt felejtsük el, a parton semmi hasznát nem vesszük. A olcsó műanyag lábas állványok már jobbak, de a stabilitásra fokozottabban kell figyelni, hidegben kicsit darabosabban működik, melegben meg nyeklik minden irányba. A Manfrotto cég termékeire nyugodtan rábízhatjuk drága gépünket, nem fog róla leesni, stabilak, megbízhatóak, egyszerűek, mint a satu. Egy eső sem árt meg neki. Továbbá távcső, kamera, más stabilitást igénylő eszközt is megtart. Egy cuccolós pacánál meg ez már igazán nem teher.

            A legfontosabb: ha helyzet van, igyekezzünk mindig a lehető legtöbb képet készíteni a legtöbb gépbeállítással. Így lesz miből válogatni.

            Végül lehetnek egyéb alternatív segédeszközeink: autó reflektora, erős fényű lámpa, stb. Ezekkel nem muszáj szembeállni, egy kicsit az oldalról érkező fény sokat dobhat a kép részletgazdagságán.

            Folytatom!

Címkék: technika csuka lazac

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr1331479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYT · http://pergetes.blog.hu/ 2008.12.28. 12:03:05

Üdv!
Most találtam a blogodra, gratulálok, nagyon színvonalas! Csak így tovább!

Tamás
süti beállítások módosítása