Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Bojlis botokról -általában

2007.11.11. 12:46 | FishTechnics | Szólj hozzá!

    Vallom, hogy aki egy adott bottal még nem horgászott az nem tudja megmondani, hogy mi az előnye és hátránya a kiválasztott pálcának. Nekem talán 5-6 féle bot volt úgy a kezemben, hogy a másik végén egy hal küzdött, tehát konkrétan ezeket a típusokat ismerem. Van azonban néhány olyan tulajdonság, amire nagyon oda kell figyelni a vásárláskor. Írásomban ezeket próbáltam összegyűjteni. Ezer éve horgásznak már az emberek, és csak pár tíz éve használnak szintetikus anyagból készült botokat.

A bojlis botok magyarországi térhódítása mindössze néhány éve kezdődött, de 1 év alatt is rengeteget változott a helyzet. Néhány gyártó, például a SPRO, több olyan alsó kategóriás bottal jelent meg, amelyek akár a kezdő bojlis számára is elérhetőek, így már nem azon kell gondolkodni, hogy vegyünk-e botot vagy sem, hanem azon, hogy melyik botot válasszuk ki a kb. 30 féle 15-20.000 Ft közötti botból

 
A bothossz:

A bojlis bot tipikus hossza 12 láb. Ez kb. 360 cm-nek felel meg. Ez azonban nem minden gyártónál jelent azonos hosszúságot. Vásárláskor érdemes egymás mellé tenni a kérdéses típusokat, mert az biztos, hogy minimum 5-6 cm különbség lesz köztük. Láttam már olyat is, hogy 15 cm hosszkülönbség is volt a két bot között, miközben a névleges hosszuk 12 láb volt. Szinte minden népszerű típusból létezik 3.60 és 3.90-es hosszúságú változat. Ne higgyük, hogy csak 30 cm különbségről van szó. Ez a 30 cm, akár 30-40 métert is jelenthet a maximális hatótávolságban. Ha egy néhány hektáros tavon horgászunk és nem létszükséglet a távdobás. Ilyen esetben nem lesz szükségünk a 3.90-es botokra. Ha magamból indulok ki, akkor nekem jó lenne egy 3.90-es bot, mivel szeretek idegen vizeken horgászni és ilyenkor bizony előfordulhat, hogy extrém távolságban kell horgásznunk.

Testmagasságunk is meghatározza, hogy mekkora az a bot, amit kényelmesen tudunk kezelni. Én elég magas és testes horgász vagyok, ezért számomra nem probléma egy nehezebb vagy hosszabb bottal horgászni. Ha valaki átlagon aluli testmagasságú, akkor a 3.90-es bottal való dobáskor olyat kell lendítenie, hogy akár orra is bukhat dobás közben

 
Tagok száma:

A 3.60-as botokat általában 2-3 tagos változatban lehet beszerezni. A 3.60-as bot kb. két azonos hosszúságú 180 cm-es részből áll. Egy ekkora bot szállításához megfelelő eszközzel is kell rendelkeznünk. Az én autómba csak cipőkanállal fér be a botzsákom, ezért egy 3.90-es bot esetében minimum egy mikrobusszal kellene rendelkeznem, ha kétrészes botot akarok venni.

A legtöbb szakember azt mondja, hogy minél kevesebb tagból áll a bot, annál jobb. Ezt vallom én is. Nem a szokásos protokoll mondatja velem és nem azzal indoklom, hogy minél kevesebb helyen törik meg a bot, annál jobb. Ez lehet, hogy igaz, de még nem tapasztaltam olyat, hogy a három részes bottal nehezebb lett volna halat fárasztani, vagy hogy kevésbé lehet érzékelni a halat egy ilyen boton.

 Elég kényelmes fajta vagyok, ezért pl. egy kiadósabb balatoni peca alatt nem szerelem fel minden este a botokat. Nem tudom próbálta-e valaki a 3 részes botot szétszedni és összerakni. Aki ezt szereti, az bátran csinálja, de nekem bőven elég a 2 részt úgy elhelyezni, hogy ne sérüljön a zsinór és ne legyen gubanc. Tehát ha nagyon nem tudunk mit kezdeni egy két részes bottal, akkor válasszuk a 3 részes verziót, de azzal több gondunk lesz a szállításnál, mint egy kétrészessel.

 
Dobósúly:
 

A hossz mellett a dobósúly a bojlis bot legfontosabb paramétere, már amennyiben itt beszélhetünk dobósúlyról. Ugyanis a bottesten a 3lbs TC vagy „test curve” a bot karakterisztikájára utal inkább, mintsem a dobósúlyra. Egészen más dobósúlyra (és hosszra) van szükségünk, ha 120 méter felett kell dobnunk és más dobósúlyra, ha nem kell dobnunk, hanem be is hordhatjuk a szereléket. A bot dobósúlya sokkal csalósabb téma, mint a hossza. Garantálom, hogy két gyártó azonos hosszúságú és dobósúlyú botja teljesen eltérő karakterisztikájú lehet, de még azonos márkán belül is sokszor elképesztő különbségek vannak. A leggyakoribb dobósúly a 3 libra. (Ennek értelmezésére most nem térnék ki, mert erről a témáról Dobrai Zsolt egy kiváló cikket írt tavaly tavasszal a Sporthorgászban.) Egy átlagos (kezdő) horgász számára bőven elég 3.60-as 3 librás botot venni, mert ezzel a bottal lehet 50 méterre is horgászni, de ha szükséges, akkor 100 méter feletti dobásokat is kicsikarhatunk belőle. Ha általában egy adott tavon horgászunk, amely akadómentes és nem kell számítanunk arra, hogy a 20 kg feletti pontyok szétszednek minket, akkor érdemesebb ennél finomabb pálcát választani, vagy egy olyan névlegesen 3 librás botot válasszunk, amely puhábbnak tűnik a többinél.

Az átlagos bojlis botok hátránya, hogy egy 4-5 kg alatti ponty meg sem dolgoztatja azokat. A finom botnak nagy előnye, hogy sokkal élvezetesebb vele a fárasztás és biztosak lehetünk benne, hogy több kisebb halat fogunk, mint rekordlistásat. Merjünk tehát finomítani!



A bot anyaga:
 

A drágább botot az különbözteti meg az olcsóbbtól, hogy drágább anyagokat használnak fel bennük, amelyek könnyebbek, vagy esetleg azonos tömeg mellett sokkal nagyobb teherbírásúak, mint olcsó vetélytársaik. Ha egymás mellé teszünk egy minőségi Sportex pálcát és egy olcsóbb SPRO botot, akkor szembetűnő a két bot átmérőjének a különbsége és ez akár 100 gramm különbséget is jelenthet. Sajnos a bojlisok körében kialakult egy kasztosodás, és bizonyos tavakon a horgászok kinézik maguk közül azt a horgászt, aki olcsóbb felszereléssel indul harcba. A marketing olyan mértékben hatott az emberekre, hogy egyesek képesek évről évre lecserélni a felszerelésüket, mert valami „jobb és újabb” jelent meg a piacon. A bot ára abszolút nem határozza meg a használhatóságát! Természetemnél fogva ellenzem a fogyasztói társadalmat (bár kényszerűen magam is tevékenyen részt veszek benne). Egyáltalán nem szégyenlem, hogy nekem �csak� 15.000 Ft-ba kerül egy botom és nem 65.000 Ft-ba.

A drágább botok valószínűleg hosszabb ideig szolgálhatnak minket, mert a gyűrűsoruk drágább anyagból áll, de garantálom, hogy évi 100 nap horgászat mellett az olcsóbb gyűrűk is kitartanak vagy 10 évig.

Válasszunk tehát olyan botot, amely megfelel igényeinknek és ne a bot árát nézzük vásárláskor! Biztosan élvezetes egy 350 gramm súlyú Shimano bottal 20 kg-os halat fárasztani, de a 450 grammos bottal is ugyanolyan kellemes élmény. Legfeljebb majd borogatjuk utána a csuklónkat.

 
Nyél típusa, nagysága:
 

A bojlis bot nyele az utolsó dolog, amit egy vásárló megnéz. Azonban a nyél kialakítása határozza meg, hogy kényelmesen tudunk-e horgászni az adott bottal, és hogy mekkorát tudunk dobni vele.

Az igazán testhezálló botok méretre készülnek. Testmagasságunk, karunk hossza meghatározza, hogy számunkra milyen az ideális bot és nyélhossz, amivel horgászni tudunk. A méretre készített botok ára azonban még a drágább sorozatban gyártott pálcák árát is meghaladhatja. Szerencsére annyi féle sorozatban gyártott bot közül választhatunk, hogy biztosan megtaláljuk a nekünk megfelelő változatot. A bojlis botok kivétel nélkül kétkezes botok, tehát ha a botot az orsótartó feletti szivacs (vagy parafa) fogónál fogjuk meg, akkor a bot vége könyökünkön túl lóg. Ha ez a nyúlvány túl hosszú, akkor például fárasztás közben nem tudjunk a hasunk előtt átrakni a botot a másik kezünkbe. Lehet, hogy ez most röhejesen hangzik, Aki gyakran fáraszt csónakból és ott bizony pakolni kell a botot és a merítőt, hogy optimális szögben szákolhassuk meg a halat. Tehát alapkövetelmény, hogy a bot vége ne akadjon el folyton a ruhában. Sok esélyes bot vérzett el ezen kritérium miatt. Arra is gondoljunk, hogy egy őszi éjszakán jó vastagon öltözünk fel és a thermo ruha akár 10 centivel is növelheti pocakunk nagyságát.

Van még egy jelentéktelennek tűnő részlet, amire érdemes odafigyelni a választáskor. Az olcsó botok esetében legritkább esetben alkalmaznak fém zárórészt a boton. Sok esetében is a szivacs borítással ér véget a bot. Ez azért kellemetlen, mert a szivacs nagyon könnyen koszolódik, és így nem lehet bepattintani a bot végét a rod-pod hátsó tartójába. Ez elsőre nem hangzik valami nagy problémának, de ha a spiccet meg akarjuk emelni, akkor a bot egészen hátra fog csúszni, hacsak nem használunk speciális hátsó bottartót. Az ilyen tartók darabja akár 1500 Ft-is is lehet, tehát próbáljunk meg olyan botot vásárolni, amelyiket eleve felkészítették a bottartóba való bepattintáshoz.

Címkék: technika

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr90225164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása