Kolbászos?!... Gyula barátom ódákat zengett a frankfurti kolbász aromáról. Nyilván úgy álltam hozzá, ahogy a legtöbb aromához. Aztán Gyula egyre izgalmasabb bojlikat hozott, amelyekkel egyre jobban fogott is. Darabszám, és átlagsúly tekintetében is javultak az eredményei. Persze, nem biztos, hogy ezt egy aroma tette, de azért elgondolkodtam:
Mi lenne, ha nemcsak az aromát tennénk bele egy mixbe, hanem maga a mix is olyan lenne, mint egy kolbász? Tudom, ezzel nem mondtam újat, hisz Ladányi Tamás 2005-ben is gyártott a Big Carpnál hasonlót. Én azonban más úton indultam el.
Először is csudába a régi berögződésekkel! Egy kolbász(os bojli)ba kell ugye valamilyen hús-alap. Legyen ez némi szárnyas- és halliszt. Emellé legyen egy kis GLM a csalogatóhatás és a beltartalom fokozásáért. Egy kis előemésztett, enzimkezelt halliszt, amelynek igen magas a vízoldhatósága. Ez többek közt ellensúlyozza a búzadarát, mint kötőanyagot, sőt, még javítja is a golyó átszivárgását. Természetesen egy kis magőrlemény, egy kis szója, ez ugye szinte alapvető. A kolbász paprikás, így a legjobb attraktor mi lehetne más, mint a Robin Red? Ezt egy kis tört chillivel megtoldottam. A további fűszerezésről a feketebors esszenciális olaj, a tőkehalmáj olaj gondoskodik. Extraként némi füstölt hering aroma került a frankfurti mellé, és sok májlikőr. A kötőanyagok jól működtek, az állag kifogástalan lett.
Főzés közben olyan illatok terjengtek, mint egy disznóölésen kolbásztöltéskor. A golyók 16 és 20mm-es méretben várják a bevetést!