Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Verseny: Bojlis, vagy pontyfogó?

2007.12.28. 20:36 | FishTechnics | 1 komment


A legek versenyének is lehetne talán nevezni némi elfogultsággal a különféle ún. bojlis versenyeket. Legek, mert a leghosszabb horgászversenyek, a legnagyobb haltömeget adó, a legdrágább, mert egy-egy neves nemzetközi megmérettetés nevezési díja 1000 euro, vagy 600-900 font, a legnagyobb díjazású, mert forintban számítva milliós nagyságrendű első, sokszázezres dobogós díjak vannak. Megkockáztatom, hogy az elterjedt meghívásos rendszer miatt a legnehezebb bejutni.

            Miért az „ún.” kérdezhetitek joggal? Őszintén szólva, nem tudom, mi lenne a legmegfelelőbb megnevezése. Mert ugye kishalas, gilisztás, vagy épp kukoricás versenyek sincsenek, vannak viszont műcsalis, és legyes, tehát a csali által determinálható kupák. A pontyfogó is elég hülyén hangzik, mert akkor az öt kiló alatti példány nem ponty? Pontyfogó? Akkor viszont a feederes-matches finomkodókkal kapunk hajba. Ilyenkor jön jól a fantázia, és a tradíció. Vagy mégsem?

Elöljáróban le kell szögezzük, nem igazán versenyzek. Jobb helyeken létezik egy olyan kitétel, ami tulajdonképpen áthidalhatatlanul választja szét a pontyfogó és a bojlis etapokat: ez a súlyhatár. Amíg egy-egy finomszerelékes versenyen néhány öt kilós ponty már-már dobogós helyezéssel kecsegtet, addig egy nívós bojlis rendezvényen épp, csak megütné a mércét a horgász ugyanazokkal a halakkal. A súlykorláttól sok rendező még a ma is tartózkodik, nem meri megkockáztatni, hogy több csapat értékelhető fogás nélkül maradjon –mint későbbi hírvivő-, vagy az terjedjen a környéken, hogy a menő bojlisok csak ennyi és ennyi halat bírtak fogni, biztosan gyenge a tó. Ha jobban végiggondolom, a bojlival horgászók nem általában a halak, vagy a pontyok tartózkodási helyeit, vonulási útjait kutatja, hanem a nagy, öreg, magányosan szedegető, óvatos példányokét. Megkockáztatom, más etetési stratégiát is dolgoznak ki egy, mondjuk úgy, nagyhalas versenyre, mint egy általános pontyfogóra. Figyelembe vesznek egy sor olyan körülményt, amivel elsősorban a nagyobb példányokat célozzák meg. Pellet- és bojliméret, íz, satöbbi. Bár én nem hiszek az ún. „nagyhalas” bojliban, de hátha… Szerintem jóval körülményesebb egy magos, gyors oldódású pellettel vastagon terített, édeskés etetésen nagy, pláne sok nagy példányt fogni, mert a mindössze pár kilós példányok hamar felporszívózzák, míg a testesebb, tapasztaltabb egyedek a szélén szedegetnek, szaglálódnak.

Feltűnt azonban, hogy az egyes kupák szabályzata közt első olvasatra csupán apró, ám az eredményhirdetés idejére, s jó ha nem hamarabb, nem épp elhanyagolható eltéréseket hoz. Hallható ugyan egy általános megjegyzés a szervezők részéről, hogy mindenben igyekeznek a szabályzatot és a körülményeket az európai világversenyek, bajnokik rendszeréhez igazítani, viszont nem sokan vannak, akik tudják is ennek mibenlétét. Tehát sokan nem ismerik a szerencsésebb viszonyok közt élő „fejlett” országok versenyviszonyait. Ez annál is inkább érthető, mert hazai indulók elég kevesen startolnak külhonban, és azok beszámolói sem a legrészletesebbek, ha egyáltalán vannak. Pedig jóval többen vágnának szerintem bele, ha nem lenne ennyire rejtett minden fontos információ. Ez valahol a nemlétező, s olyannyira áhított Pontyhorgász Szövetség –vagy ilyesféle szervezet- feladata és felelőssége lenne.

 

Érdemes megemlíteni talán a botok számát is.. Én speciel a mindennapokban nagyon szeretném használni a harmadik botot, egy versenyen pedig komoly jelentőséggel bírhat. A kizárólag a partról való, vagy behordásos módszer, az engedélyezett medertérképezési metódus valahol a „hely jellege” kategóriába is sorolható. Sajnos. Úgy érzem, a szervezők még ma sem fordítanak kellő figyelmet erre a roppant fontos részletre. Nem hagyhatom szó nélkül a patakmeder-mániát. A legtöbb vízen a helyi sporik szent meggyőződése, hogy a régi patakmedret kell, vagy tanácsos célba venni, mert az a legjobb, ill. az egyedül szóba jöhető meghorgászandó hely. A bátrabb, és -ugyancsak a helyi sporik szerint nem minden negatív jelzőtől mentes- ifjabb generáció erre pedig egy alapos radarozással dönti romba az évtizedes, kánonjogot nyert, a parti kövekbe belevésett nézetet. Mert ahol legtöbben a „régi patakmedret vélték, ott maximum egy kicsit mélyebb iszapréteg van, ne m pedig törés, vagy más efféle kedvező változatosság.

Az amur… Engedélyezettségétől most tekintsünk el, már csak a célzott, versenyszerű amurhorgászat nehézsége miatt is. Megérne egy jó tollú szerzőtől egy misét az amur és a C&R összefüggése. A márnáról meg ne is szóljunk.

Megmosolyogtató még egy, napjainkban oly divatos jelenség. Honi kis egyesületek vezetői vélhetően írás és szóbeszéd útján terjedő, féligazságokkal teli információközlései alapján –metafizikai tanításokat ferdítve- a „tiszta pénz filozófiájának” tartják a „bojlis versenyek rendezését. A dolog diszkrét bája, hogy miközben az a baklövés is előfordulhat, hogy a vezetőség nem is ismeri a saját vizét. Mondjuk kor, állapot, halak várható nagysága, mennyisége még házon belül sem vita nélküli. A nagy bevétel ígérete nagyon csábító, s ha lebírja az egyesület a bojlival horgászókkal szembeni, sajnos nem minden alapot nélkülöző ellenérzéseit, akkor az akár jótékonyan hathat a hallal való bánásmódra, s az általános vízparti mentalitásra. Hangsúlyozom, mind a példaadó, mind a fogadó fél részéről szükségeltetik a megfelelő hozzáállás, nyitottság, és magaviselet.

 Fontosabb viszont az engedélyezett etetőanyagok fajtája, s ezzel tényszerű összefüggésben az alsó súlykorlát mérete, hovatovább léte. Amíg a szerényebb állománnyal –és kasszával- rendelkező kisebb tavakon olyan pontyfogó kupát szerveznek, ahol nincs súlyhatár, ott szóba jöhetnek talán még a jó öreg szemestakarmányok és a tigrismogyoró, és a köznyelv által egyszerűen csak etetőanyagnak hívott, idegenül szólva method mixek. A hazai, reprezentatívnak nem minden gond nélkül nevezhető, például (!) maconkai megmérettetéseken a parittyázással, PVA-val bejuttatható gombócok azért némileg más alapot adnak a csapatnak, mint egy pelletes-bojlis etetés kizárólag csónakból 200-300 méterre.

            Egy elmélet szerint minden hal a saját energiaszükségletének megfelelő mennyiséget eszik. A táplálékkeresés, és fogyasztás is energiaveszteséggel jár. A kétkilós a maga két kilóját cipeli egész nap, s eszik annak megfelelően. A nagyobb, mondjuk tizenötös, a maga terhét cipeli, és sokkal több energiát veszítene az apró szemes feltakarításával, mint amennyit nyerne, ezért a darabosabb, s talán veszélytelenebb kagylók, egyebek után kutat. Neki egy bojlis, chunks-os etetés a terített asztal. Helyben a kaja, s ha semmi nem gyanús, jöhet a zaba, ráadásul kevesebb jelenlévő táplálék-konkurens társaságában. Hogy ez a gondolatmenet mennyire igaz, nem tudom, mindenesetre elég logikusnak hangzik.

Nem beszélve arról, hogy mi minősül szemestakarmánynak. Mert kölessel, aprómaggal, legfeljebb az ország legeldugottabb zugaiban élő anyókák etetik a tyúkokat. Kendermaggal, csillagfürttel, tigrismogyoróval pedig senki sem takarmányoz, esetleg a bioüzletek polcain jelenik meg „emberi takarmányként”. Véleményem szerint – verseny ide, vagy oda, de sokan nem rendelkeznek semmiféle etetési kultúrával sem, már ha van ilyen. Jellegzetes példa erre a diszperzites vödörszámra beöntött száraz, vagy bizonytalan vajsavas-rothadó folyamatban leledző kukorica, vagy a pelyvás, gyommagos magtársöpredék-minőségű búza. Vannak, akik ezt a pelletek csillagászati árával magyarázzák, de amíg minden kereskedő érdeke az egekben tartott pelletár, addig ugyanezek a kereskedők versenyzővé változva hangosan szidják a fent említett „etetőket”. Ilyenkor lenne érdemes végiggondolni a horgászvíz-horgász-horgászboltos összefüggést, az érintetteknek magukba szállni.

 Természetesen vannak vizek, ahol a kezelők mereven elzárkóznak mindenféle olyan kupa szervezésétől, ahol a „bojli” „nagy ponty” „hal visszaengedése” fogalmak, vagy ezek bármely mondattani alakja a szövegkörnyezetben gyaníthatóan előfordul.

Címkék: bojli on off

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr80277640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

carpfanatic 2007.12.31. 13:05:40

gratula a cikkhez
a számból vetted ki a szót
remélem valaki jól homlokon csapja
magát
mégegyszer grat
süti beállítások módosítása