Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

A hal a teszkóba' terem!

2008.07.22. 07:48 | FishTechnics | 3 komment

 

A férfiember életében néha jönnek pillanatok, amikor - bizonyára a hormonok hatására- nagy tettek végzésére ragadtatja magát. Néha ez egészen tragikus formákat ölthet –lásd napjaink története-, néha pedig rendkívüli eredményeket. Korlátaimat figyelembe véve próbálom elkerülni a Reichstag-szerű égést az alább elkövetett sorokkal. Nem tudom, valahol, valaha megjelennek-e majd soraim, mégis virtuális papírra vetem őket. Van bennem egy nagy adag fenntartás, mert ha valamely szerkesztő veszi is magának a bátorságot, hogy széllel szemben végezze a kisebbik dolgát, akkor is jobbára azok olvassák majd, akik ha szőrmentén is, de egyetértenek ezzel a kis tartalommal.

            Egy kedves sporttárs írt egy vitriolos szösszenetet egy pontyhorgász lapra. A névnek nincs jelentősége, pláne ha végiggondolom az egyes lapok és személyek közti oktalan marakodást. Ez a sporttárs épp napi tények nyugvó siratja el a magyar horgászsportot. Kavarognak bennem a gondolatok, mert gyakrabban és szélesebb körben lenne szükség ilyenre, közben pedig kétséges a dolog hasznossága, mert fájdalom, de pont ott talál az ige süket fülekre, ahol a legnagyobb szükség lenne a főhajtásra, és a bűnbánatra.

            Elsírják az öreg sárgavégű nyele mellől, s a drótszák mellől: „óh, bezzeg az én időmben ennyi meg ennyi kiló hallal raktuk tele az ezerkettes csomagtartóját, annyikilós compót, aranykárászt vittünk”, „hej, amikor hajnalig pucolta az asszony a kosárnyi nyurgapontyokat egész nyáron…” Erre mit lehet ugyan felelni a halpaplan és a fertőtlenítő spray mellől?

            Egy magántóra járok sokat horgászni. Nyakas, kemény ember a tulaj, sok haragosa gyűlt össze, mióta horgásztat. Mivel halelviteli tilalom van nála, s kötelező a kímélő matrac, így csatarendbe állított saját költségén vagy egy tucatot. Ma egy koszlott darab árválkodik csak, mind ellopták, ám ennek ellenére nem szaporodott a parton matracot használók száma.

            Itt járt nálunk sokak példaképe nemrég, Frank Warvick, s dicsérte a tavainkat, halainkat. Valami fura defektus folytán eszembe jutott, mekkora pénzeket akasztanak le külhonban egy Velencei-tó, Balaton, vagy Tisza-tó méretű, adottságú vizeken. Arról nem is beszélve, hogy lassan kihalásos alapon lehet csak eljutni egy-egy híres távoli horgászvízre. Vajon mit kellene tenni ahhoz, hogy mi is annyit profitálhassunk a sorolt vizekből, mint a francia, angol, román satöbbi horgászok? No nem a nagy magyar állami, szövetségi ténykedésre gondolok, mert azt hiszem, az elmúlt majd két évtized megtanított minket arra, hogy mit, honnan, és mennyit várhatunk. Sokkal inkább a mi kis egyéni szintünkre gondolok.
De hogy világosabbá váljon a felsőbb szervekkel szembeni fenntartásom: Évek, sőt lassan évtized alatt sem ért el arra a szakmai és erkölcsi minimumra ismert hazai szerkesztő, felelős ember, hogy a sokezres példányszámú nyomtatott sajtóban ne jelenhessék meg olyan rekord, ahol bizonyítható, vagy alapos a gyanú arra, hogy a hal nem került vissza a megfelelő ellátás után a saját (!) vizébe. Nem nagy dolog, de mégis.

            Most veszem észre, hogy csak beszélek, beszélek, közben pedig minden egyes betű falra hányt borsó. Vannak ugyan „bojlisulik”, de a többség által megfizethetetlen áron. A kis szerveződések, (értsd: egy-egy fórum, oldal közönsége) sem szerveznek olyan megmozdulásokat, ahol teret lehetne engedni egy más szemlélet bemutatásának. Nem véletlen, hisz mindenki ebben a szezonban akarja a szerencséjét megcsinálni. Bármi áron.

            Nekik is lesznek/vannak gyermekeik, s természetesen el fog jönni az idő, amikor én is, Te is kedves Olvasó, meg a Boltos Bácsi is – akit a szeme helyén pergő $ és € jelekről szoktunk felismerni, különben szarik bele a világba- azt szeretné, hogy a cseperedő gyermek szép halakat, uram bocsá’ pontyokat fogjon, lehetőleg minél nagyobbakat, és minél többet. S mivel magyarázzuk meg majd gyermeknek és magunknak a betlit, vagy a kudarcot? Hogy nem telepít tizenkilós pontyot a fránya tógazda, hogy volt képe kipusztulni annak a fránya compónak, koncérnak, satöbbinek? Azon ki fog elgondolkodni, hogy egy-egy sörért cseréltek gazdát ezek a halak, hogy zsíros halléként, rosszabb esetben macskaeledelként fejezték be pályafutásukat.

            Kedves gyermekek, a hal amit anyu megfőz az nem kinn a tóban, az a teszkóban terem. Amit apu a tóból hazahoz, azt meg tőled lopta el.

Címkék: on off

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr59579364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

folytyik zoltán 2008.07.22. 09:45:38

Szomorú,hogy efféle dolgok léteznek!Sokat gondolkodtam,hogy miért vannak ilyen gondolkodású amberek?!Mit lehetne tenni,hogy megváltozzanak.Öszintén szolva:semmit!Itt sajnos generációknak kell cserélődni és az egész horgásztársadalomnak átszellemülni,ahoz,hogy valami történjen!És ez sajnos nem csak a horgászatra vonatkozik.Az ember szisztematikusan megöl és elpusztit mindent ami a féktelen kabzsisága és butasága utjában áll!De,ha száz emberből 1-is megváltoztatunk,már ez is megért egy kis csörkoptatást!

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.08.18. 18:08:09

Bigup!

Ez van.

Szamtalanszor gondolkoztam azon, hogy mit lehetne effektive kezdeni a termeszetes tavakkal. Velence raadasul egy borzalmasan jo terep lenne nagyszabasu versenyviznek.

A Balatonnal szerintem errol lekestunk, nincsenek mar olyan furdozok altal erintetlen jo szakaszok, ahol lehetne pontyokat fogatni az idelatogato turistakkal. Nem tudom elkepzelni a balatoni pontyozast.

Egyebkent ne feledjuk a Dunat, ezt a hatalmas kiaknazatlan marna es pontyparadicsomot.

Egyebkent egyre inkabb ugy erzem, hogy valamit lepni kene a sok dumalas helyett, de en spec. egyelore nemtudom, hogy mit.

Engem nem mozgatnak a pontyok annyira, mint teged es az olvasoidat, engem mozgatnak helyette a ragadozok. Ha a critical mass-esek kisirtak maguknak uj bicikliutakat Budapesten, a magunkfajtanak se lehet gond akar kornyezetvedelmi tamogatassal peticiokat szervezni pl. a halaszat betiltasarol, a horgaszegyesuletek szoros ellenorzeserol, a vadon elo halak teljes vedettsegerol, felso meretkorlatrol, barmirol.

Felvilagosito programot a folyomenti falvakban, hogy igenis ok is az okai a mostani haltalansagnak, es hogy a horgaszturizmus Spanyolorszagban pl mennyit hoz a konyhara.

Ez csak spekulacio, de hat akkoris...

Gondolkozzunk, Belaim.

@nci 2008.10.13. 20:09:51

Magyar embernek amit nem lehet megenni, meginni, megdugni, és elszívni az nem érték. A ponty se érték, csak tepsiben... Azé, mer nekem jogom van hozzá vazze!
süti beállítások módosítása