Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Rózsaaroma a tövistől

2006.11.23. 15:26 | FishTechnics | 3 komment

Lassan véget ér a pontyhorgászat szezonja. Még néhány hétig látogatják ugyan a tópartokat az elvetemült bojlisok, de már a tarkónkon érezzük a jégpáncélhúzó fagyok jeges leheletét. Már hetek óta meghirdetésre került a Carp-Expo, így december elejére újabb bejegyzés került a naptár „halaszthatatlan teendők” listájára. Tudva, hogy kinn mindenki kinn lesz, aki számít, s mivel még ma is trendi Grabmayernél vásárolni, sokan már kis listájukat írogatják össze, hogy mely cégtől, milyen hozzávalót vesznek csodacsalijukhoz. S mint tudjuk, csak a saját bojlink a jó, a fogós, a szomszédé-haveré meg a gyári hát... az se rossz, de... talán majd az idén ő is tud fogni pár pontyot.

Egy különös defektus folytán szeretek minden nagyobb vásárlás, így a bojli alapanyagainak beszerzése előtt is nézelődni, érdeklődni, nem rohanok be az első boltba valamelyik nagy név termékpalettáját felvásárolni. Így történt, hogy egy kedves ismerősöm felhívta a  figyelmem nézelődés közben egy soproni gyártó-forgalmazóra. Először kezdtem bizalmatlan lenni, mert azok a hazai cégek, amelyek neve alatt valamilyen horgászcikk megjelent, ritkán válnak be, vagy nagyon drágák. Pl.: ABSF, Gigant Baits, Big Carp, stb...

Miután megnyitottam a kapott linket ért az első meglepetés. Már a bevezetésben felhívják a fogyasztó figyelmét, hogy nem kell minden anyagból egy kilónyit, ill. a folyékony összetevőkből 100 ml-t megvenni, hogy aztán akár esztendeig is porosodjon a polcon, hanem a nekünk szükséges mennyiséget is kimértik, legyen az akár csak tíz dekányi is. Minden termékhez tartozik egy „tulajdonságok” gomb is, remélhetőleg hamarosan fel is töltik őket a kellő információval. Most nem zongoráznám végig a kínálatot, de szerintem meglehetősen széles. Akár egy rendkívül összetett golyó hozzávalóit be tudjuk szerezni egy helyről, ami megkímél minket némi pluszköltségtől, utánajárástól. A lisztféleségek árait egészen elfogadhatónak tartom. Bizonyára van olcsóbb forrás is, de legyünk őszinték: ha valamit meglepően olcsón kínálnak, rögvest szörnyű gyanú horgad bennünk annak minőségével kapcsolatban -sajnos sok esetben okkal. De lássunk egy üdítő kivételt!

Esetünkben tegyünk egy kis kitérőt a Robin Red piacára, hogy lássuk, miféle zsebmetszésre hajlamosak egyesek a profit érdekében, és néhány fogyasztót mennyire egyszerű átverni. Európában egyetlen cég gyártja a vörös port, aminek sokan tulajdonítnak varázserőt: a Haiths. Bizony, még a jó öreg Nutrabaits is tőle vásárol. Spikenál 3920 Ft egy kilónyi. Ugyanez Nutráéktól Nutritional Attractors néven 9933 Ft lenne, de mivel csak 300 grammos kiszerelésben árusítják, így csupán 2980 Ftra esik egy doboznyi. De, hogy ne maradjon ki a másik nagy sem a szigetország óriásai közül: SBS-nél 300 g 2950, így pár forinttal kedvezőbb, mint konkurrense, mindössze 9833 pénzt kell kicsengetni érte a Haldorádóban. A Stégen a Starbaits Robin Red koncentrátumát (?) félkilós dobozban 3590-ért mérik, tehát kilónként 7180-ért. Na most mi van akkor, ha csak egy-két kiló bojlit szeretnénk gyúrni egy rövid hétvégi pecára, s mondjuk 5%-ot tennénk bele? Tartogatjuk a maradékot a molyok, és nejünk, barátnőnk legnagyobb örömére.

Spike aromakínálata úgy vélem, több, mint elég. Nagyjából negyvenféle illatos-ízletes folyadék közül válogathatunk. Most nem mennék bele az aromafelhasználás miértjébe, még csak nem is kardoskodnék bizonyos illatok, ízek mellett, vagy ellen. Mindenesetre itt a rózsától kezdve, a z aszalt szilván át a füstölt szalonnáig minden megtalálható a hagyományos illatok mellett.

Egy alkalommal véletlenül belekanalaztam kedvenc befőttembe pont azzal a kanállal, amivel -DIPfogó híján- a DIPből szoktam kihalászni a csalizóbojlikat. Ez jelesül egy kagyló-erdei gyümölcs aromán alapuló folyadék volt. Miután túltettem magam az első ijedségen, tisztálkodáson, rájöttem, hogy ennek igen csak finom, erőteljes kagyló, és gyümölcsíze van, midndenféle mellékíz, nélkül. Summa summarum tehát olyan aromáról van szó, amely nem csak illatot, hanem ízt is kölcsönöz a bojlinknak.

Sajnos az otthoni bojlikészítés öröme nem mindenkinek adatik meg. Olyan apróságok akadályozhatnak minket biokémiai, halbiológia, hidrológia, fizikai ismereteink kiteljesíésében, materializálásában, mint a szomszéd, velünk élő feleség, bartátnő, egyéb entitás, aki nehezen tolerálja ha pirosra festjük Tupperware edényeit a Robin Reddel, vagy egy életre megadjuk a konyhai eszközök alapszagát egy kis Monster Crabbal. Ezekre az egyszerű földi halandókra is gondolt a cég. Némi munkadíj ellenében közel gyógyszertári körülmények közt mérik ki, dolgozzák össze a hozzávalókat, amelyet megfelelő méretű edényzetben főznek ki, természetesen szigorúan ügyelve a szükséges főzési időre. Teszik mindezt 20 mm-es méretben. (A méretkérdésekkkel majd később foglalkozunk.) A kész golyóbbisokat fagyasztják, vagy szárítják. Kéretik a gyártó által ajánlott tárolási körülményeket komolyan venni, mert hamar szert tehetünk egy tekintélyes penészgomba-tenyészetre, ugyanis nem használnak tartósítószert. Ja, és majd elfelejtettem. Nem kell lemondanunk kedvenc hozzávalóinkról, ha Spikenál gyúrunk-gyúratunk. Hozott anyagból is dolgozik. A gyártás teljes folyamata alatt ott lehetünk, kérdezhetünk, megszemlélhetünk-szagolhatunk- ízlelhetünk mindent, amire csak kíváncsiak vagyunk! A melasz például egészen finom! ;-)

A pelletek

Bár a pelletekből a soproni vállalt nem áll olyan jól mint ízesítőkből, de a fontosabbak így is kaphatóak. Bár most csak a 20 mm körüli laposhalas fúrt verzió látható a honlapon, de tudomásom szerint van tökmagos, és mákos is, ami az Opium nevet kapta. Ez utóbbi kettő viszonylag gyorsan oldódó, édeskés ízű pellet, a tökmagos tekintélyes olajtartalommal. A laposhalas chunksot pedig nem hiszem, hogy be kellene mutatni. Mindezek 990Ft-os kilónkénti ár körül kaphatóak, tehát a megfizethető kategóriába tartoznak.

És végül a bojlik

Nálunk nagy hagyománya van a gyári bojlik lesajnálásának, mellőzésének. Sajnos ez esetben is alapos okkal. Míg a külhöni neves gyártók csodagolyóikért igencsak mélyen kell a zsebbe nyúlni, addig más, többek közt hazai cégek már 600 Ft-tól elérhetővé teszik cikkeiket. Ez eléggé elgondolkodtató. Az SBS, Nutrabaits, Solar, hogy csak a legnagyobb neveket említsem, sikerüket nem csak egy jól összerakott és végigvitt marketingnek köszönheti, hanem bojlijuk eredményességének, azaz beltartalmuknak. Kérdem és, ha egy kiló bojli fogyasztói ára 600 Ft, abba a gyártó vajon milyen anyagokat, és mennyit használt? Mondjuk a dobócső használatának elsajátítására kiválóan alkalmasak, mert megfelelően nehezek, gömbölyűek, és eléggé kemények ahhoz, hogy a centripetális erő már a csőben szét ne vesse.No de ne kalandozzunk el ennyire.

Kezdjük egyből a legdrágábbal. A Green Liver nem véletlenül kapta zöld máj nevet. A halliszttartalom alaposan meg van támogatva májliszttel, spirulinával, és májlikőrrel. Ez utóbbi egy marhamáj-kivonat. Így a májban, spirulinában rejtőző attrakítv hatású anyagok -glycinbetain, stb...- kellő koncertációban vannak jelen. Kettétörve látszik gazdag olajtartalma, s elég rugalmas. Volt szerencsém vele egy erősen iszapos helyen horgászni, ahol akadt is rá jelentkező már az első órában. Később, kapsászegény időszakban mutatta meg másik erényét: nagyon jól megmarad a horgon 5-6 óra után is, nem ázik fossá, s még akkor is dönti magából a máj jellegzetes illatát. Ha gyári bojlit kell vennem valamikor, biztos, hogy egyik lehetséges alternatíva lesz.

A másik pedig a Garlic Fish. Megszagolva penetráns fokhagymaszagot áraszt, köszönhetően a fokhagymás madáreledel őrleménynek. Abszolút büdös jellegre még ráerősít a májlikőr, és a garnélaliszt. Apropó garnélaliszt! Ez nem az a már jól ismert garnélalisztként eladott páncélőrlemény, amitől szép, lebegő bojlit kapunk. Ebből beleboríthatunk a mixbe akár 20%-ot is, mégsem fog lebegni, mert ez a rákból, és nem a liofilizált páncélból készül. Ahogy a Spike Baits bojlik, ez sem az a csapágygolyó keménységű. Rugalmas, jól tart az előkén órák múlva is.

Még a kétezer feletti árkategóriába tartozik a Fish & Crab. Minden benne van, aminek egy fogós bojliban benne kell lennie.Vörössügér liszt alapokon a jó öreg Robin Red adja a színét, és fűszeres jellegét. A máj természetesen ebből sem hiányozhat. Jól oldódó, nyitott golyó, megtámogatva egy kis kagyló-gyümölcs aromával.

Sokak szerint a golyó alapját a halliszt adja. Egyes vélemények szerint annak minősége meghatározza a csali minőségét. Ők vajon mit szólnának a Sweet Pepperhez? Szinte hallom a fanyalgást: „Nem elég, hogy gyári, még hallisztmentes is...” Igen kérem. A Max Birdy egy különleges minőségű édes madáreledel, amit Robin Red egészít ki. Tehát egyszerre van jelen az édes, és a fűszeres íz. Mindehhez csokoládé-bors aromát ad Spike, így az édes Max Birdyt támasztja alá a csoki, a Robin Red pedig jól harmonizál a borssal. Aki evett már az inkák találmányából, a chillis, vagy borsos csokiból, az tudja, milyen bojli is ez.

Az alsó árkategóriát az Irish Seed képiseli 1440Ft-os áron. Mivel szinte mindig megkóstolom a bojlit, sőt az összetevőket is, ez nagyon ízlett. Kicsit egy ír krémlikőrrel töltött Rafallo bonbonra emlékeztetett. Itt is a tengeri vörössügér liszt az alap, amit kender, mandula, és mogyorólisztek egészítenek ki. Hab a tortára az Irish Cream aroma.

Készülőben a Black Liver. A pogányi versenyen már tesztelte Spike csapata. Erről a fekete csodáról a készítője még nem nyilatkozott. A pogányi versenyen már szerepelt, a teszteredményekre, összetételére később visszatérek.

Minden ott készült bojli tartósítószer mentes, fagyasztott, ill. szárított állapotban kerülnek forgalomba.

Végezetül

Az összkép a cégről teljesen pozitív. Ha nem lenne a háttér, vagy bármelyik termék 100%ig minőségi, megbízható forrásból származó, nem engedne ekkora belelátást sem a dolgokba a Mester. Árai szerintem a megfizethető kategóriába tartoznak, a kis mennyiség vásárlási lehetősége pedig komoly érv. Idén kizárólag az ő termékeit használtam, és meg vagyok velük elégedve.


Árai, és állandó kiváló minősége miatt a különösen ajánlott minősítést kapja

Címkék: fishtechnics spike baits bojli

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr6718483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

névtelen 2006.11.24. 09:22:16

Annyit fűznék hozzá, hogy Magyarországon a hazánkban bevizsgált tápokat, árukat lehet forgalomba hozni, amivel nem tudom, hogy a Spikebaits rendelkezik-e.

A csomagolási egység megbontásához szintén speciális engedély és ÁNTSZ szabályok betartása szükséges, nem is nagyon lehetne egyetlen horgászboltban sem kilóra mérni az anyagot.

Honyák Gábor · http://www.bojli.com 2006.11.27. 09:22:21

Szia, illetve üdvözlök minden látogatót,

Az oldal alkotói hívták fel a figyelmemet a hozzászólásra és úgy tartottam a leg megfelelőbbnek, hogy én magam a SpikeBaits tulajdonosa adok választ.

Ha valaki engedélyeztetni szeretne Matgyarországon egy üzemet amelyben bojlit gyárt, illetve alapanyagokkal fogllakozik annak az ÁNTSZ engedély a legkisebb akadály.
Ők elsősorban a népegészségügyi dolgokat vizsgálják, úgy mint hogy az üzem megfelelően tisztántartható e illetve a vizesblokk megléte... és ami a legfontosabb a szalmonellaveszély mivel, hogy tojással dolgozunk a bojligyártásnál.
A többi a takarmányfelügyeletek illeteve a mezőgazdasági felügyeletek alát tartozik, mert ez végülis takarmánygyártás.
Én 2005 év elején kezdtem el az engedélyeztetést és megközelítőleg egy évembe került mire mindent megfeleően kialakítottam illetve engedélyeztettem, hogy megkaphassam a működési engedélyem. Voltak nálam próbagyártáson, bevizsgálták a gyártásnál keletkezett termékeket laborban (penésszám, nedvességtartalom, szalmonella....) az alapanyagok listáját természetesen megfelelően kell összeállítani a szerint mi van engedéylezve Magyarországon, ebben teljesen igazad van ezért sem foglalkozok vérlisszttel, husliszttel, mert nagyon magsa a szalmonellaveszély .....
Nem akarok belemenni a legapróbb részletekbe, de bárkit szívesen látok a 2007-es Hit-csarnoki kiállításon illetve a Fehován. Mindkét kiállításon lesz saját standom és akár a működési engedéyt is elvihetem:)))
Remélem kellő részletességgel válaszoltam, ha bármi kérdés van szivesen állok rendelkezésetekre.
Üdvözlettel

Honyák Gábor

Tight Lines
Spike

Szabó Ákos Bekény · http://www.carpmania.hu 2006.12.15. 07:12:05

Tisztelt Spike Baits!
Röviden csak annyit akarok írni, hogy nem kell törődni az ilyen NÉVTELEN hozzászólásokkal. Rosszakarók mindig vannak. Sajnos még működik a múlt rendszerbéli reflex. A tartalmas válaszotoktól talán majd fel száll a lila köd a kedves NÉVTELEN hozzászólónak. Addig is sok sikert nektek. Üdv
Szabó Ákos Bekény
süti beállítások módosítása