Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Karácsonyi halvacsorához

2006.12.23. 22:20 | FishTechnics | Szólj hozzá!

            Nyakunkon a karácsony, így a közelgő ünnepkör jegyében –Fábryval szólva – felütém én a családi receptékát.

            Szerencsére egyre többen vallják magukénak a Catch and release! elvét, azaz a Fogdd meg, és engedd vissza mentalitást. Ekkor két út áll a család férfitagja –lévén általában ők a csendes őrültek. Az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. Ja, hogy az az ifjúságé! Komolyra fordítva a szót: vagy valahol vásárol egy élő halat –jobb esetben megbízható forrásból- vagy az áruházi hűtőpultokból válogat.

            Legkedveltebb halunk a konyhában is a ponty, de zsírosságánál fogva nem mindenki szereti. Egy jobb halléhez pedig amúgy is illik mellé még két-három másféle halból főzni az alaplét, ami megint nem egyszerű feladat, ugyanis áruházaink nem épp a fehérhalak kínálatában jeleskednek érthető módon. No meg a jófajta füstölt szalonna sem ott terem, ami tudvalevőleg minden hallé elemi alapja, ellentétben mindenféle egyéb zsiradékkal. Ha picinyt túlméreteznénk a víz- ill. sómennyiségét néhény krumplit lehet belefőzni, ami a fölös sót jól megköti, szétfőve pedig sűríti az ételt. Ja, hallénél a fakanál felejtős, mert kevergetéssel csak összetörjük a húst. Az edényt fülénél fogva forgatjuk, így felkeveredik a tartalom is.

            Szóval minekutána lemondtunk bognártüskés barátunk trancsírozásáról, egyéb fajok után nézünk. Édesvízi csemegéink közt remek ragadozóhalak vannak, sajnos aranyárban. 1500-1700 Ft alatt nem nagyon férünk csukához, fogashoz, harcsához. Menyhalszezonban járunk ugyan, de inkább tekintsünk el nagy kínnal-keservvel megfogott téli vendégünk elfogyasztásától. Ha viszont mégis harapós természetű nemeshalaink mellett döntünk, mondván, ha lúd, legyen kövér, akkor kössük fel a konyhakötényt, mert hiányos főzési ismereteimre alapozva, a halféleségek nem épp a legkönnyebben elkészíthető étkek közé tartoznak. Viszont a fáradtságot, és a befektetést fantasztikus esztétikai és gasztronómiai élmény ellensúlyozza, ami szerintem majd’ mindent megér. Ajánlott hozzávalók: fehérbor, vaj (nem margarin!), gyöngyhagyma, friss zöldfűszerek.

            Tengeri, ill. tengerentúli (luxus)hal a lazac. Mivel nemrég erősen ráfaragtam a recept megválasztásánál, körültekintően járjunk el mind a hús/hal kiválasztásánál, mind az elkészítésénél. Nyersen, finoman fűszerezve, vékonyra szeletelve, szendvicsben, salátában megközelíti a rostonsült pisztráng nyújtotta élményt. A lazac köré kialakult konyhaművészetet talán csak a nálunk, a paprika-krumpli-sertéshús aranyháromszögéhez lehet mérni. Nagyon hamar sülő hal!

            Legelterjedtebb, legolcsóbb tengeri hal a hekk. Erről a Haldorádón találtok részletes leírást, ott a oly tökéletesen részletezik, hogy ahhoz már nem lehet semmit hozzátenni.

            Végső megoldásként maradnak az ilyen-olyan márkanévvel eladott bizonytalan eredetű, és még bizonytalanabb tárolás körülményeket látott félkész halrudak. Ezek általában tengeri halakból készült kis panírozott hasábok, amivel a gyakorlatlan szakács azonnal hazavágja a sütőolajat a belehulló-égő morzsával. Nem mennék bele az eddigi felvezetések után abba, hogy készülnek ezen mirelitcsodák, legyen elég a bevezető két szava. Amit nem tudtok, az nem fáj… Elvetemülteknek majonézzel, vérbeli gasztropuccsistáknak tartárral, és sültkrumplival igazán trendi vacsora.

           

            Hadd kívánjak ezúttal egy pohár kitűnő móri ezerjó mellett halvacsoráitokhoz jó étvágyat, és az előttünk álló napokra békés karácsonyt!

· 4 trackback

Címkék: ponty halak

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr1324124

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: fish depth 2018.10.02. 17:05:23

1 milliárdos hitelből terjeszkedik a Xiaomi - Egy Xiaomi Rajongó Blogja

Trackback: humminbird piranha fishfinder 2018.04.17. 10:04:07

touching spirit bear study guide free printable - Hazards of aderal

Trackback: humminbird wide eye fishfinder for sale 2018.04.03. 13:03:57

Az Apple válasza a Lodsys fenyegetésére - NapiApp

Trackback: hummingbird fish finder gps combo 2018.04.03. 12:38:15

advantages disadvantages buzz marketing need - What fuma electronic cigarettes refills

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása