Rovatok


Fishtechnics az IWIW-en, hogy megismerjük egymást!

Hirdetés

Keressük a hónap horgászát!

Küldd el a neved,a fogot hal adatait, fotóját, fogás körülményeit IDE! fishtechnics@gmail.com

Hol horgásszak? Tótérkép és infobázis

Friss topikok

  • Mátyásné Siklódi Rita: Sziaszt, Ilyen vagy X2, illetve energoteam kapásjelzőre lenne szükségem 1 eltörött a 6 bol. Ha tud... (2022.08.01. 15:30) B. Richi Falcon STL kapásjelző szett
  • Kuku: A kecsegének felfelé kunkorodó pinokkió orra van. :) Ez a legszembetűnőbb. Illetve a színe általá... (2013.06.27. 10:24) Rábai fogások
  • FishTechnics: Reméljük, hogy a hölgy nem azonos a pornósztár Anita Dark "művésznővel"... A fotók alapján, én ne... (2012.01.04. 14:55) Szőke ciklon és a henteskés
  • Anno Blogger: Sziasztok! Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is ... (2010.06.12. 17:19) Vásárlás külföldről - eBay
  • FishTechnics: A rendeléshez elsősorban angol nyelvtudás kell. Meg kell nézni, hogyan szállítanak, mert a hazai p... (2009.02.27. 14:34) Horror drágulás a horgászpiacon

Képgaléria

Versenynaptár - Országos, Részletes

FishTechnics

Csalik, beszámolók itthonról, külföldről. Érdekességek a pontyozás világából, úgy, ahogy máshol nem nincs!

Hogyhogy? Mi okból? avagy röviden a ponty táplálkozásáról VIII.rész

2007.01.30. 10:00 | FishTechnics | Szólj hozzá!

Na, kapcsoltatok?

Most már tudjátok miért olyan jó alapanyagok a májliszt, kagylókivonat, hal és húsliszt! Ezek az alapanyagok adják le a vízben oldódó betaint a vízbe, amit a halak érzékelnek, és amelyért szinte megőrülnek. Ezek az igazi aromák, nem a mesterséges eperillat.
    Ken Townley (1998) a könyvében "Carp Baits" azt írja a betainról: "A betain minden idők legjobb atraktora. Inkább kimennék nadrág nélkül a házból, mint hogy a jövőben olyan pontycsalival horgásszak amely nem tartalmaz betaint."
    Majdnem minden csali tartalmaz betaint, de ha tiszta Betaint rakunk a keverékbe vagy a dip-be akkor ezzel tovább javíthatjuk a csalinkat. A betain és az aminósavak az igazi illat és ízanyagok! Az arányok pontos meghatározása azonban nem olyan egyszerű, mint ahogy gondolnánk.
    Különbözű halfajoknál egy betainból és L-aminósavból álló keverék bizonyult a legjobb attraktornak, jobbnak mint a tiszta betain. A japánok egy betainból, aminósavakból és L-aspartat-natrium-ból álló keveréket fedeztek fel, míg a betain önmagában 10-8-tól 10-13 mol/l-es koncentrációban nem volt hatékony. Ellenben a betain (0,001 mol) csökkentette az L-Alanin ingerküszöbét, tehát hatékony volt, mivel más anyagok érzékelhetőségét megnövelte.
    A tudományban különböző ingerküszöböket adnak meg. Nekünk horgászoknak ezek a koncentrációs adatok nem sok hasznot hoznak, mert csak annyit mondanak, hogy egy bizonyos mennyiség literenként milye reakciót vált ki egy halból. Hogyan akarjuk ezt kiszámolni? Nem tudunk térfogatokat megadni. Mihez akarunk viszonyítani? Az egész tavat vesszük vagy csak a bojli környékét? A legjobb alkalmazási mennyiséget csak horgászattal tudjuk kideríteni.
    Mi is úgy véljük, hogy a pontyokat semmilyen attraktorral nem lehet nagy távolságról a helyünkre csalogatni. Mindig rá leszünk arra utalva, hogy a hal megtalálja a csalinkat vagy mi találjuk meg a halat. Attraktorokkal a táplálékfelvételt tudjuk stimulálni, amely stimuláció nélkül esetleg kimaradt volna.
    Az amerikai harcsánál felfedezték, hogy 5 méteres távolságból egy táplálékforrást ízzel és/vagy illattal érzékel. Azt feltételezzük, hogy ez a pontynál is hasonlóan működik. Nem szabad elfelejteni, hogy a tapasztalat a pontyot megtaníthatja arra, hogy bizonyos ízeket vagy illatokat elkerüljön. Tehát mindig rá leszünk kényszerítve, hogy változtassunk.
    Figyelembe kell azt venni, hogy a főzéssel a vízben oldódó anyagok a felületről lemosódnak. A horgon lévő bojlinak először oldódnia kell ahhoz, hogy ingerlő anyagok váljanak ki belőle.Tehát fokozottan érdemes a főzést olyan röviden végezni amennyire csak lehet.
    Az attraktorokat por formájában juttassuk bele a bojliba (pl. betain) és a főzés után a külső héjra is juttassuk belőlük dip formájában. Különböző főzési idejű bojlikal is etethetünk együtt. A mesterséges aromát nyugodtan kihagyhatjuk mivel a vízben oldódó attraktorokat mint betaint és halproteint úgyis használunk. Azért továbbra is használhatunk jó ízű és minőségű aromákat a biztonság kedvéért.

Jürgen elmeséli elmúlt években szerzett gyakorlati tapasztalatait a természetes attraktorokról és a betainról:

    Tapasztalataimat az alapanyagok és adalékanyagok sokéves tesztelésével és próbálgatásával gyűjtöttem. Ha az eredményes hozzávalókat megnézi az ember, akkor gyorsan egyértelművé válik, hogy bizonyos összetevők egyszerűen miért jók pl. májliszt. A májban nagyon sok szabad aminosav és betain van jelen. Ugyan ez vonatkozik a halproteinekre, halkivonatokra, így tovább...
    A májlisztet előszeretettel használom olyan vizeken, amelyeken már nagyon sokat horgásztak bojlival vagy táplálékban gazdagok - és ezt nagyon jó eredménnyel teszem. Májliszttel az eredményeim jelentősen jobbak voltak, mint a hagyományos vagy a kész bojlikkal. Ez főleg a kész (gyári) bojliknál tűnt fel. Amikor kész bojlikat használtam az eredmények az elején egész jók voltak. 2-3 nap után (horgászat vagy etetés) a fogások erősen visszaestek. A májlisztes bojlimmal ezzel szemben egyenletes eredményt értem el és akkor is jól fogtam, amikor mások nem fogtak már semmit. Májlisztet használok egy erősen meghorgászott 5 ha-os vízen 6 éve. Édes, gyümölcsös, húsos, halas és fűszeres keverékekkel együtt vetettem be és a legjobb eredményeket a fűszeres boiliekkal értem el.
    Azáltal, hogy a barátaim és én már évek óta csak jóminőségű alapanyagokat használunk, a fogásaink Észak Németország erősen meghorgászott vizein, amelyeket a sok és évek óta ismétlődő horgászatainkkal jól fel tudtunk mérni, még mindig nagyon jók, annak ellenére, hogy más horgászok kevesebbet fognak mint évekkel ezelőtt. Ezen a vízen horgászok ugyanazzal a keverékkel hat éve és még mindig olyan fogós, mint az első napon. Az én véleményem szerint a friss, jó minőségű és jól emészthető alapanyagok már önmagukban jó attraktorok.
    Nos hát akkor a betainhoz: Robert elmesélte nekem, hogy nagyon sokat olvasott a betainról és a tudósok a kísérleteikben nagyon jó eredményeket értek el. Arról akart tudni, hogy hallottam vagy olvastam e már róla. Egy véletlen által egy angol csalikereskedőnél láttam betaint és rendeltem magamnak.
    Ez 1998 tavaszán történt. A termék folyékony formában volt kapható és egy neves angol gyártótól származott. Ezt a betaint kétszer vetettem be. Egyszer egy csatornánál nagyon jól tudtam fogni. Fogtam 5 pontyot. Az összes többi horgász balra és jobbra mellettem (kb 250 méter távolságra) nem fogott semmit. Több más általam ismert pontyhorgász semmit sem fogott ezen a hétvégén. Tovább érdeklődtem és kiderítettem, hogy a betaint normál esetben por formában árusítják, ez egy kicsit nyugtalanított mivel csak ez a folyékony betainom volt Angliából. Egy kicsivel később kaptam egy másik betaint egy angol csalikereskedőtől. Ez barna volt, por állagú és állítólag Betain HCL volt.
    Nem sokkal ez után egy cégtől gyógyszerészeti minőségű Betain HCL-t kaptam, amely kinézetre szinte fehér volt és kristályszerkezetű, tehát teljesen más mint a horgásziparban forgalmazott állítólagos Betain HCL. Tapasztalatból tudtam, hogy ilyen termékek az iparban mind ugyan úgy néznek ki, tehát biztossá vált, hogy nekem kell gondoskodni betainról, ahhoz, hogy biztos legyek benne, hogy a helyes Glycinbetaint alkalmazom. Egy idő után sikerült is. Időközben már 1999 volt. 1999. március 14-én mentem először horgászni abban az évben. Nem voltam elég bátor ahoz, hogy a betaint bevessem és a régóta ismert csalikhoz nyúltam. Április 25-én próbáltam ki először az új betaint.

    Egy barátommal mentem el egy számomra addig ismeretlen 20 ha-os táplálékban gazdag vízre horgászni. Ezen a vízen addig 29 fontig fogtak halakat. Ezen az első horgászaton 5 pontyot fogtam 18, 23, 23, 34 és 34,4font súllyal. Ez egy csodálatos túra volt. Ennek ellenére még mindig szkeptikus voltam a betainnal kapcsolatban.
    A következő horgászaton ezen a vizen fogtam egy másik 30-ast a betain bojlimmal és ez kedvet csinált a további teszteléshez. Két horgászat következett, amelyeken három halat fogtam 20 font felett. Na ekkor már ki akartam próbálni a betaint az új Liver & Marine keverékemben, hogy meg tudjam állapítani hogyan viselkedik a májliszttel és a halliszttel.

Kiválasztottam egy olyan vizet, melyben élt egy számomra érdekes nagy ponty. Kétszer etettem előtte és az említett pontyot (36.300 font legmagassab súly) az első horgászaton megfogtam és ezen felül fogtam még egy 26-ost is. Ezt a nagy halat csak nagyon ritkán akasztják meg és ritkábban szákolják meg, mint a többi halat a tavon.

A következő próba a saját vizünk volt, ahol nagyon szívesen próbálok ki új csalikat, mivel ezt a vizet nagyon jól ismerem és jól ki tudom elemezni az eredményeket. Nem etettem a horgászat előtt, mivel ezen a helyen sok horgász etet. A kiválasztott horgászhelyet szinte egész évben "támadják".

A horgászokkal folytatott beszélgetés alapján tudtam, hogy nem sok halat fogtak akkoriban, általában horgászatonként 2-3-at. A horgásszal aki a kiválasztott helyen horgászott gyorsan megegyeztem, hogy következő éjjel én fogok azon a helyen horgászni.

Mikor a következő nap megérkeztem már este volt. Megtudtam, hogy az elmúlt éjszaka nem sok eredményt hozott. de elővettem a botjaimat. Mivel az időjárás nem változott ezért nem reméltem túl sokat. Egy ismerősömmel aki hozzám csapódott elkezdtünk azon gondolkozni, hogy mi az oka ennek a "sikertelen időszaknak".

    Éppen megvitattuk a dolgokat amikor megszólalt a kapásjelzőm. Sajnos elvesztettem az első pontyot. Rövidre fogom: ezen az éjszakán 14 pontyot fogtam 34 fontig, aminek nagyon örültem és természetesen megerősítette a bizalmamat a betainban.
    Ez lett a legjobb éve a 14 éves pontyhorgász-karrieremnek. Kiemelkedő eredmény, hogy a korábban említett 20 ha-os vizen csupán 3 horgász fogott 6 db 30 font feletti halat az egész évben. Én magam 5-öt fogtam ezekből, annak ellenére, hogy a többi horgász is ugyan annyi időt töltött a vizen és még a helyek száma is kevés, tehát a horgászok elég közel horgásznak egymáshoz.
    Ezen fogások között voltak olyan halak amelyeket először fogtak meg. Én 5-15 gr betaint adtam 10 tojáshoz, de úgy tűnik 5-10 gr elég. Az a véleményem, hogy a betainnal javulhatnak a fogásaink, de nem egy csodaszerről van szó. Továbbra is betlizhetünk betainnal is, ha nincsenek halak a helyünkön.
    A betain segít nekünk táplálékban gazdag vizeken, hogy a pontyok előbb szokják meg a bojlinkat. Gyorsabban elfogadják a bojlit, ami általában a legnagyobb gond ilyen vizeken. De még mindig meg kell találni a pontyokat vagy a vonulási ösvényeiket. A betainnal még sokat lehet kísérletezni pl. dippelni vagy befújni vele a golyókat főzés után. A bojlik mennyiségét visszavehetjük és a horgászat napján megnövelhetjük. Ahogy látjátok még sok lehetőség van a kísérletezésre

Címkék: halak

A bejegyzés trackback címe:

https://fishtechnics.blog.hu/api/trackback/id/tr8231672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása