Az lett a legjobb éve a 14 éves pontyhorgász-karrieremnek. Kiemelkedő eredmény, hogy a korábban említett 20 ha-os vizen csupán 3 horgász fogott 6 db 30 font feletti halat az egész évben. Én magam 5-öt fogtam ezekből, annak ellenére, hogy a többi horgász is ugyan annyi időt töltött a vizen és még a helyek száma is kevés, tehát a horgászok elég közel horgásznak egymáshoz. Ezen fogások között voltak olyan halak amelyeket először fogtak meg. Én 5-15 gr betaint adtam 10 tojáshoz, de úgy tűnik 5-10 gr elég. Az a véleményem, hogy a betainnal javulhatnak a fogásaink, de nem egy csodaszerről van szó. Továbbra is betlizhetünk betainnal is, ha nincsenek halak a helyünkön. A betain segít nekünk táplálékban gazdag vizeken, hogy a pontyok előbb szokják meg a bojlinkat. Gyorsabban elfogadják a bojlit, ami általában a legnagyobb gond ilyen vizeken. De még mindig meg kell találni a pontyokat vagy a vonulási ösvényeiket. A betainnal még sokat lehet kísérletezni pl. dippelni vagy befújni vele a golyókat főzés után. A bojlik mennyiségét visszavehetjük és a horgászat napján megnövelhetjük. Ahogy látjátok még sok lehetőség van a kísérletezésre.
Ennyit egyelőre Jürgen Meyertől. Összefoglalás: Egy optimális csalinak meg kell felelnie a ponty táplálék igényének és optimális csalogatóhatással kell rendelkeznie. A következő anyagok valódi attraktorok a pontyok számára, csökkenő sorrendben:
· Természetes kivonatok és természetes táplálékok (pl: szúnyoglárva), rákok és kukacok (giliszták), de a kagylók és halak is (zöldajkú kagyló, halkivonatok, vízben oldódó halprotein, garnélakivonat, szúnyoglárva kivonat)
· Olyan alapanyagok, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak szabad aminosavakat vagy lehetőleg állati eredetű proteineket: májliszt, hal és húsliszt, tejproteinek, vérliszt, vérplazma, sörélesztő
· Mesterséges aminosavkeverékek mint a Glycinbetain, mesterséges kivonatok gerinc nélküli állatokból
Egyéni aminosavak: L-Prolin, Glycinbetain, Peptidek, vízben oldódó proteinek, Nukleotidok
· Természetes anyagok: fűszerek, eterikus olajok, természetes aromák (az aromákat illetően hiányzik a tudományos bizonyíték)
· Cukorvegyületek, sók egy vagy kétértékű ionokkal (konyhasó - feltételezés), oldószerek, alkoholok (nagyon csekély stimuláció, de éppen ebből állnak a szokásos aromák).
Mivel az összetevőket az első és második részben már végigvettük, így a szintetikus aminosav vegyületekkel és a betainnal tovább javíthatjuk a csaliainkat. fűszerek és a természetes aromák is lehetnek adalékanyagok.
A tapasztalataink alapján a mesterséges illatanyagokat nyugodtan kihagyhatjuk, és még pénzt is spórolunk. Cukorvegyületeket illetve édesítőket is használhatunk, egészen addig amíg nem használunk túl sokat (nem adagoljuk túl).
Nincs attraktor hatásunk, maximum táplálék-pszichológialiag hatnak az enzymeknek, a lecitin olaj és zsír.
Taszító hatásuk van: kellemetlen tapasztalat bizonyos ízzel/illatal, keserűanyagoknak, erős savaknak illetve bázisoknak (kóstóljátok meg ezt ti is érzitek).Ezen a területen is még sok minden feltáratlan, és a tudomány se kutatott, illetve leplezett le mindent.
Azért reméljük, hogy felvetettünk pár dolgot. Ez az egész terület olyan összetett, hogy sokszor nevetnünk kell, amikor szerzők el akarják nekünk magyarázni a pontyok világát. Akinek ez az egész túl őrültnek tűnik, attól elnézést kérünk. Táplálékstimulátorokkal orosz tudósok a pontyok növekedését 130-140%-al tudták növelni. Sőt pontylárváknál elérték a 150-200%-ot. Ennyi bizonyítéknak elégnek kell lennie.
Robert Arlinghaus
Jürgen Meyer
Fordította:Spike